Sıfır Atık Hareketi 7. Yılını Kutladı

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde 2017'de başlatılan Sıfır Atık Hareketi'nin 7'nci yılında, danışma kurulu Türkiye'de bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde 2017'de başlatılan Sıfır Atık Hareketi'nin 7'nci yılında, '7 Yılda 7 Kıtada' sloganıyla, danışma kurulu üyeleri Beşiktaş'ta bulunan Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde bir araya geldi. Proje kapsamında 2017'de yüzde 13 olan geri kazanım oranı, 2023'te yüzde 34,92'ye çıkarılırken 2035'te ise oranın yüzde 60'a yükseltilmesi hedeflendi. Başkanlığının Emine Erdoğan'ın yaptığı ve 12 Nisan 2023'te oluşturulan Sıfır Atık Danışma Kurulu'nda Birleşmiş Milletler (BM) Politikadan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Guy Bernard Ryder'ın yanı sıra ABD, Sierra Leone, Şili, Bangladeş, Brezilya, Kolombiya, Hollanda, Fas, Belçika ve Hindistan'dan 13 üye yer aldı. Sıfır Atık Danışma Kurulu üyeleri ile gerçekleştirilen toplantı sonrası, Dolmabahçe Sarayı'nda bulunan Resim müzesini gezen üyeler ardında basın mensuplarının sorularını cevapladı.

'AMACIMIZ OLABİLDİĞİNCE AZ ARTIĞA SAHİP OLMAK'

Hedeflerinin, özellikle gençler ile çalışarak fark edilmesini sağlamak olduğunu belirten Prof. Dr. Saleem Ali, "Ben danışma kurulunun bir üyesiyim. Ayrıca Delaware ABD Üniversitesinde bir Coğrafya profesörüyüm. Bunun, 'Dairesel Ekonomi' olarak adlandırdığımız sistemi hayata geçirmek için oldukça önemli bir adım olduğunu düşünüyorum. Bu sistemde üretilen artıkları kullanışlı ürünler için kullanıyoruz. Yani en büyük amacımız olabildiğince az artığa sahip olmak. Bu hem ekonomik açıdan mantıklı hem de çevresel açıdan mantıklı. Yani birçok açıdan bu bizim için bir kazan-kazan stratejisi. Bugün Danışma kurulu kurulduğundan bu yana neler yaptık. Birden fazla vaka çalışması yaptık. Bu çalışmalar sunuldu ve halk ile paylaşıldı. Ayrıca en iyi sıfır atık yönetimleri hakkında oldukça derin bir araştırma yaptık. Kurulun kalan 18 haftada ne yapması gerektiği hakkında konuştuk. Hedefimiz iletişim stratejilerimizi geliştirmek, özellikle gençler ile çalışarak Sıfır Atık Projesi'nin genç jenerasyon arasında fark edilmesini sağlamak ve sonra eğer diğer birleşik devletler ülkelerinin çabaları hakkında, örneğin mineraller konusunda, bazı bağlantılar bulmaya çalıştık, metal kullanımını nasıl azaltabileceğimiz hakkında araştırmalar yaptık. Ayrıca yeşil teknolojileri için oldukça değerli olan mineralleri var olan madencilik artıkları ile çıkarma yollarını çıkarabilir miyiz diye araştırdık. Bu Türkiye'nin yardımcı olabileceği önemli bir alan. Çünkü harika Madencilik Teknolojileri Üniversiteleriniz var ve madencilik teknolojisinde çalışma geçmişiniz var" dedi.

'SIFIR ATIĞI TÜM POLİTİKALARIMIZDA UYGULAYACAĞIZ'

Sıfır Atık projesinin, politikalarda ve stratejilerde kullanılabilecek bir proje olduğunu belirten Hakima el Haité, "Atıkların azaltıldığı, Yiyecekleri israf etmediğimiz için tabaklarımıza ulaşmayan yüzde 40 yiyecek üretimimizi kaybetmediğimiz ve açlık olmayan bir dünya ile ilgili konuştuğumu hayal edin. ve atıkların geri dönüştürüldüğü ve üretim sürecinde tekrar tekrar kullanıldığı bir dünyadan bahsettiğimizi hayal edin. Bu tür atıkları üretmek için kullandığımız doğal kaynakları azaltacağız. Atıktan gübreye, Atıktan enerjiye gittiğimizi hayal edin, bu sıfır atık. Bu tam olarak savunuculuğunu yaptığımız şey. Sayın Emine Erdoğan Hanım önderliğinde. O, büyük bir şampiyon ve Türkiye'de ona sahip olduğunuz için şanslısınız. Yani Kurul üyelerinin üzerinde çalıştığı bu sıfır atık girişiminin sadece bir borç değil kredi kavramı olduğu konusunda farkındalık yaratmak için çalışıyoruz ve şimdi toplumlarımız borç kavramıyla çalışıyor. Bu nedenle bugün bu girişimle, atık geri kazanımı ve atık arıtma yöntemlerini kullanma veya uygulama şeklimizi değiştireceğimizi umuyoruz. Sıfır atığı tüm politikalarımızda, stratejimizde, sıfır atık projelerimizde uygulayacağız" şeklinde konuştu.

'SIFIR ATIK YAKLAŞIMI HÜKÜMETLERİ DÖNÜŞTÜRÜYOR'

Sıfır Atık yaklaşımının geleceğe geçişin önemli bir unsuru olduğunu belirten Carlos Silva Filho, "Sıfır atık yaklaşımı, atıkları bir kaynak olarak kullanarak ve atık üretimini azaltarak sürdürülebilir geleceğe geçişi desteklemek için ana fikir olarak, işletmeleri dönüştüren yeni paradigma altında hükümetleri dönüştürüyor, bunu bir öncelik olarak görüyor ve üretimimizi azaltabilmemizi ve üretilen atıkları en iyi şekilde değerlendirebilmemizi sağlıyor" ifadelerini kullandı.