SGK uzmanı açıkladı: Asgari ücrete en fazla ne kadar zam yapılır?

SGK Uzmanı Özgür Erdursun, asgari ücrete maksimum yapılmasını beklediği zam oranını Sözcü TV ekranlarında açıkladı. İşte Erdursun'un asgari ücret tahmini...

Temmuz ayını zamsız geçiren milyonlarca asgari ücretli açlık sınırının altında kalan ücretlerle yaşam mücadelesi verirken gözler ocak ayına çevrildi.

Asgari ücret zammına dair pek çok ihtimal değerlendirilirken SGK Uzmanı Özgür Erdursun, asgari ücrete maksimum yapılmasını beklediği zam oranını Sözcü TV ekranlarında açıkladı.

Erdursun, "Hükümet en iyi ihtimalle yüzde 25-30 zamda karar alacaktır diye düşünüyorum" dedi.

22 BİN LİRA BANDINA İŞARET ETTİ

Erdursun açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

* Ben haftalardır asgari ücretin 22 bin lira bandında olacağını söylüyorum. Umarım böyle olmaz ama böyle olacağını analiz ediyoruz. 

* Çalışanlarda 30 bin lira asgari ücret beklentisi var. Ancak asgari ücretin 30 bin lira olabilmesi için, asgari ücrete yüzde 70 oranında zam yapılması gerekir. Bu mümkün değil. Bunun konuşulması çalışanlar açısından bir umut ve sonrasında hayal kırıklığı olabilir.

* Hükümetin gerçekleriyle hareket ettiğimizde; enflasyon, enflasyon hedefleri, beklentiler  doğrultusunda hükümet yetkililerinin yapacağı artışların düşük seviyede kalacağını söylüyorum.

* Asgari ücrete yüzde 20 artış yapılsa ücret 20 bin 400 lira olur, yüzde 25 artış yapılsa  21 bin 250, yüzde 30 artış yapılsa 22 bin 100 lira olur.

* Ortalama asgari ücrete ben maksimum yüzde 25 ile 30 arasında zam yapılacağını düşünüyorum. Bunun üstünün olacağına çok fazla ihtimal vermiyorum.

* Sendikalar şu anda yüzde 25 üzerinde duruyor. Ben hükümet açısından yüzde 30'ların bile çok yüksek olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle onların şu anda ilk konuşacağı oranlar yüzde 20-25 civarında olur.

* Asgari ücreti ne yaparsa yapsınlar ücretlileri memnun etmeyecek. Çünkü TÜİK'in açıkladığı fiyat artış oranları doğru değil.