Selçuklu’da kurban satış alanına ‘gayri resmi’ hayvan barınağı: 9 padokta 250 köpek kalıyor, hak savunucuları içeri alınmıyor

Selçuklu'da kurban satış alanına 'gayri resmi' hayvan barınağı: 9 padokta 250 köpek kalıyor, hak savunucuları içeri alınmıyor

Selçuklu Belediyesi'ne ait kurban satış yerinin bir kısmı, belediye tarafından "yarı kapalı ve geçici" hayvan barınağı olarak kullanılmaya başlandı. Alandaki personel, Selçuklu Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü'nün henüz inşaat aşamasında olduğunu iddia ettiği teller ve duvarlarla çevrili alana  vatandaşları almıyor. Hak savunucuları, belediyenin verdiği bilgi "9 padokta 250 köpek" olmasına rağmen alandan çok az köpek sesi geldiğini bildiriyor.

Geçen hafta Selçuk Üniversitesi Alâeddin Keykubad kampüsü içinde bulunan sokakta yaşayan hayvanlar için oluşturulmuş besleme noktası, üniversite yönetimi tarafından kampüs dışına taşınmıştı. Kampüs güvenliği, köpeklerin belediye tarafından kampüsten toplanmaya başlandığını bildirmiş, hayvanları toplayan belediye personelleri ise köpeklerin belediyenin kurban satış alanına bırakıldığını söylemişti.

TIKLAYIN - Selçuk Üniversitesi'ndeki 12 besleme noktası kaldırıldı, kampüsteki köpekler belediye tarafından toplanmaya başladı

"Belediye 2 haftadır köpek toplamıyor, kampüsteki köpekler büyükşehir barınağında"

T24'e konuşan Selçuklu Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Sami Akıncı, belediyenin yaklaşık iki haftadır ilçede köpekleri toplamadığını, Selçuk Üniversitesi Alâeddin Keykubad kampüsünden toplanan köpeklerin büyükşehir belediyesine ait barınağa götürüldüğünü söyledi. Akıncı, "Bize niye topluyorsunuz diyorlar. Yasa böyle, kanun neyi emrediyorsa onu yapıyoruz" dedi. Vatandaşların Büyükşehir Belediyesi barınağından edindiği bilgiye göre ise barınaktaki köpek sayısı son günlerde değişmedi.

Kurban satış yerine "geçici hayvan barınağı" yapıldı

Akıncı, belediyeye ait kurban satış yerinin bir kısmına hayvan barınağı yapıldığını, barınak yapımının tamamlanmasıyla ilçe sınırları içinde, üniversite kampüsü dahil, hiçbir köpeğin kalmayacağını söyledi. Akıncı, şu anda "geçici barınak" olarak kullanılan alandaki köpeklerin de küpe numaralarının sisteme işlenmemiş olması nedeniyle sahiplenilemeyeceği, köpek sahiplenmek isteyen vatandaşların büyükşehire ait hayvan barınağına gitmesi gerektiğini söyledi.

Vatandaşlar, toplanan köpeklerin can güvenliğinden endişe ediyor

Selçuklu Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, belediyeye ait kurban satış yerinin bir kısmını kaplayacak şekilde geçici, yarı kapalı düzende hayvan barınağı yapıldığı, yeni yapılan 9 padokta 250 köpeğin kaldığı ve 18 belediye personelinin bu alandaki hayvanların bakımıyla ilgilendiği bildirildi. Alanın inşaatının devam ettiği söylenen açıklamada, "inşaat durumunda olduğu için" vatandaşların alana alınmadığı savunuldu.

Hak savunucuları, kurban satış yerindeki köpekleri görmelerine izin verilmediği için kurban satış yerinde tutulan köpeklerin kampüsten alınanlar olup olmadığını tespit edemiyor ve köpeklerin can güvenliğinden endişe ediyor.

"Yasa 'Köpekleri toplayın' diyor"

Selçuklu Belediyesi Basın ve Yayın Müdürü Mehmet Samet Kazgan da kurban satış yerindeki alan hakkında T24'e konuştu. Kazgan, alanın şartlarının iyileştirildiğini, her köpek için kulübe ve besleme noktası yapıldığını söyledi. Belediyenin sağlık müdürlüğünden verilen köpek sayısına göre bu, 9 padokta 250 adet kulübe demek. 

"Biz uyutmuyoruz, yasayı uyguluyoruz" diyen Kazgan, "Yasa çıkmadan önce de gelen toplama talebi çoktu. Kampüsteki öğrencilerden de toplama talebi geliyor. Son olarak eylül ayında toplamda 33 talep aldık. Bize sürekli şikayet geliyor. Yasa da zaten bizim köpekleri toplamamız gerektiğini söylüyor" dedi.