SELAHADDİN EYYUBİ KİMDİR? | Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi kimdir? Aslen nereli? Kudüs’ü ne vakit fethetti?

Selahaddin Eyyubi, son periyotlarda sık sık araştırılmaya başlandı. Yakında TRT 1'de dizisi de çıkacak olan Selahaddin Eyyubi'nin ömrü ve savaşları merak konusu oldu. Kudüs Fatihi olarak da bilinen Selahaddin Eyyubi ile ilgili tüm ayrıntılar haberimizde...

Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi'nin hayatı merak ediliyor. TRT 1 ekranlarında dizisi de yapılacka olan Selahaddin Eyyubi ile ilgili ayrıntılar araştırılıyor. Bilhassa Kudüs'ü fethettiği savaş, yaşadığı devir ve karakteri ile ilgili bilgiler sorgulanıyor. Pekala, Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi kimdir? Aslen nereli? Kudüs'ü ne vakit fethetti?

SELAHADDİN EYYUBİ KİMDİR?

Selahaddin Eyyubi, 4 Mart 1193 yılında dünyaya gelmiştir. Eyyubiler Devleti'nin kurucusu ve birinci hükümdarıdır. 1187 yılında Kutsal Topraklar'ı Haçlılardan geri almak için bir ordu kurdu ve komutasındaki ordusuyla bir arada 4 Temmuz 1187 tarihinde gerçekleşen Hıttin Muharebesi ile Kudüs Hükümdarı Lüzinyanlı Guy'ın ordusunun büyük bir kısmını yok etti. 2 Ekim 1187'de ise Kudüs'ü Haçlı kuvvetlerinden alarak bölgedeki 88 yıl süren Hristiyan egemenliğine son verdi ve kenti İslam dünyasına geri kazandırdı. Avrupalı Hristiyanlar, yaşadıkları bu mağlubiyetten sonra, Kudüs'ü tekrar hâkimiyetlerine geçirebilmek maksadıyla III. Haçlı Seferi'ni düzenlediler. Selahaddin Eyyubi, Üçüncü Haçlı Seferi sırasında Haçlı devletlerine karşı Müslüman askerî harekâtına öncülük ve liderlik etti. 7 Eylül 1191 tarihinde gerçekleşen Arsuf Muharebesi'nde İngiliz Hükümdarı I. Richard'a yenildiyse de, onunla yaptığı Ramla Antlaşması sayesinde Kudüs'ü koruma etti. Selahaddin Eyyubi, 1169'da Mısır'daki Fâtımî hâlifesinin veziri oldu. 1171'de ise Şii Fâtımî Hâlifeliği'ni feshedip Fâtımîler Devleti'ni yıkarak kendini "Mısır Sultanı" ilan etti ve İslam hilâfetini, Bağdat'ta bulunan Sünni Abbâsî Hâlifeliği'ne bağladı. Bu olaydan sonra Mısır'da kendi bağımsız hanedanlığını kuran Selahaddin, kısa müddette topraklarını genişletti. Kurmuş olduğu saltanat, gücünün doruğunda iken Mısır, Suriye, Irak, Cezire (Yukarı Mezopotamya), Hicaz, Yemen, Kuzey Afrika'nın kimi bölgeleri ve Nubia'yı kapsıyordu. Selahaddin Eyyubi, 1187'de kutsal kent Kudüs'ü 88 yıl süren Hristiyan egemenliğinden kurtarıp Müslüman dünyasına katmasıyla ve III. Haçlı Seferi'nde Haçlı devletlerine karşı verdiği uğraşıyla Müslüman, Kürt, Arap ve Türk kültürlerinde kıymetli bir figür hâline geldi, kahraman olarak görüldü ve "Kudüs Fâtihi" olarak anıldı. Ayrıyeten Selahaddin Eyyubi'nin, "iki kutsal caminin hizmetkârı" unvanına sahip olan birinci kişi olduğu düşünülmektedir.