Sektör temsilcisinden kayıt dışılık uyarısı: Yakında kuyumcuların birçoğuna ceza gelecek

Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Timuçin Sönmez, kuyumculuk sektöründeki kayıt dışılıkla ilgili önemli uyarılarda bulundu. Sönmez, sektörde yaşanan kayıt dışılığın temel nedeninin yetersiz kanunlar olduğunu belirterek, "Kanunlar güncel değil ve ...

Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Timuçin Sönmez, kuyumculuk sektöründeki kayıt dışılıkla ilgili önemli uyarılarda bulundu. Sönmez, sektörde yaşanan kayıt dışılığın temel nedeninin yetersiz kanunlar olduğunu belirterek, "Kanunlar güncel değil ve Avrupa Birliği standartlarında değil" dedi. Ayrıca, sektördeki sorunlar çözülmeden yalnızca denetimlerle sorunun çözülmeyeceğini ifade etti ve bu durumun sektörden kaçışlara yol açacağını vurguladı.

Vergi Denetim Kurulunun son dönemde 36 şehirde yoğun denetimlerine devam ettiğini hatırlatan Sönmez, yakın zamanda birçok kuyumcuya ceza geleceğini belirtti. "Yakında kuyumcuların birçoğuna ceza gelecek" uyarısında bulunan Sönmez, altın muhasebesinin doğru yapılması ve vergi usullerinin netleşmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, altın fiyatlarındaki artış ve sosyal medyanın etkisiyle bu konunun büyütüldüğünü belirten Sönmez, her meslek grubunda envanterde eksik veya fazla çıkabileceğini dile getirdi.

Sektördeki bazı çalışanlar ise kayıt dışılığın yaygın olduğunu, vitrinlerdeki birçok ürünün stoklarda görünmediğini ve bu durumun vergi kaçırmak için yapıldığını iddia etti. Vergi denetimlerinin ardından birçok ürünün kayıt altına alındığını belirten sektör çalışanları, bu denetimlerin sektörü düzeltmek adına doğru bir adım olduğunu ifade etti.