Şehri vuran felaket sebebiyle tüm saatler 10.53’te durdu
21 Ocak 1910’da Paris’te bir felaket yaşandı; ama bu felaketin bir özelliği vardı: Saatler bir anda durdu! Paris halkı, gözlerine inanamayarak saatlerinin aynı anda 10.53’te durmuş olduğunu fark etti.
Fransız mühendis Jules Albert Berly, şehri daha verimli hâle getirmek ve herkesin dakikası dakikasına aynı saatte yaşamasını sağlamak için devrim niteliğinde bir sistem önerdi: pnömatik saat.
Bu yenilikçi sistem, şehri adeta bir saat gibi çalıştırmak için tasarlanmıştı. Hava basıncıyla çalışan bu sistem, basınçlı hava pompalardan, dövme demir borulardan ve kurşun borulardan geçerek, kauçuk tüplerle şehri saran saatlere ulaşıyordu.
Zarif tasarımlar ve teknolojinin birleşimi olan bu sistemde, kömürle çalışan buhar makineleri merkezi bir santral aracılığıyla hava kompresörlerini çalıştırıyordu. Ancak Paris’in kalbi olan Seine Nehri, kış yağmurlarıyla taşarak, şehri sular altında bırakacak kadar yükseldi. Bu yükselme, sadece sokakları değil, aynı zamanda saat sistemini de etkiledi.
Saatler, şehrin tüm altyapısına uyum sağlamıştı; her dakika, saatte 20 saniyelik bir basınçlı hava darbesi veriliyordu. Sokak saatlerinden tren istasyonlarına kadar her yerde saatler mükemmel bir uyum içinde çalışıyordu. Evler de bu sistemle donatılabiliyor ve Parisliler, kesintisiz bir zaman dilimi içinde yaşamlarını sürdürebiliyordu. Ancak, Seine Nehri’nin kollarından taşan kış yağmurları, nehrin su seviyesini normalden 8 metre daha yüksek bir seviyeye taşıyarak, tüm sistemi felç etti.
ŞEHİR TAMAMEN DURDU
O korkunç günde, 10.53’te Paris’teki tüm saatler aynı anda durdu. Metro tünelleri ve kanalizasyon sistemleri sular altında kaldı, yollar nehir haline geldi. İnsanlar evlerini terk etmek zorunda kaldı, bazıları botlarla, bazıları ise geçici tahta köprülerle ulaşım sağlamaya çalıştı. Şehir neredeyse tamamen durmuştu.
Şehir, felaketin ardından tekrar toparlandı ve sistemi onarmaya başladı. Nehrin su seviyesi mart ayında normale döndü ve saatler yeniden çalışmaya başladı. Ancak, bu sel felaketi, Paris’e yaklaşık 1,5 milyar dolar zarar verdi ve elektronik saatler, 1927’ye kadar pnömatik saat sisteminin yerini aldı.