Savunma Fonu düzenlemesinde nereden ne kadar gelir elde edilecek?

Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na yeni kaynak sağlamak için hazırlanan yasa teklifinin etki analizi yapıldı. Buna göre toplamda yıllık 70-80 milyar gelirin 13,1 milyar TL'si kredi kartı katkı payından gelecek.

Savunma Sanayi Destekleme Fonu'na aktarılmak üzere toplamda yıllık 70-80 milyar TL gelir artırıcı kalıcı hizmet bedeli getiren yasa teklifinin etki analizine göre gelirlerin 13,1 milyar TL'si kredi kartı düzenlemesinden gelecek.

Yürütme ve yürürlük dahil 12 maddeden oluşan "Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi" TBMM başkanlığına cuma günü sunuldu.

Teklifin Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmeleri bugün saat 15.30'da başlayacak. Komisyon aşamasının bugün tamamlanması, teklifin önümüzdeki hafta Genel Kurul'a gitmesi planlanıyor.

KREDİ KARTINDAN 13,1 MİLYAR TL SAĞLANACAK

Etki analizine göre beyannamelerden alınacak katılım payı yıllık 28,8 milyar TL gelir sağlayacak.

Tapu ve kadastro işlemlerinden maktu SSDF katılım payı alınması 9 milyar TL, limiti 100,000 TL ve üzerinde olan kredi kartlarından maktu katılım payı alınması ise 13,1 milyar TL gelir sağlayacak.

Teklif sonrası kart sahipleri kredi kartı limitlerini de düşürmeye de başladı. Üç bankacılık kaynağı müşterilerin, kredi kartı limitlerini düşürmeye başladığını ve düzenlemenin bu haliyle kabul edilmesi durumunda kullanımdaki kredi kartı sayısının da azalabileceğini belirtti.

Ayrıca noterlerde yapılan işlemlerden alınması planlanan katılma payı 18.4 milyar TL olmak üzere toplam 69.3 milyar TL gelir yaratacak. Teklifte gelir artırıcı farklı düzenlemeler yer alsa da en büyük etkiyi bu kalemler oluşturacak.

Ayrıca enflasyon düzeltmesinin yatırımlar üzerinde oluşturduğu vergisel etkinin yatırım dönemi süresince ertelenmesi yıllık yaklaşık 16 milyar TL vergi ertelemesi anlamına gelecek. Etki analizine göre bu miktar yatırımların tamamlandığı sonraki dönemlerde yeniden değerleme oranları uygulanarak tahsil edilecek.