Savaşta yeni dönem: Yangın çıkarıcı ejderha dronları

Yaklaşık üç yıldır süren Rusya-Ukrayna savaşında, düşmanın üzerine yanan metal yağdıran "yangın çıkarıcı ejderha dronları" dönemi başladı. İki ülke, daha öldürücü insansız hava araçları geliştirmek için büyük bir silahlanma yarışı içinde.

Ukrayna, Rus güçlerine karşı dronlara yangın çıkarıcı termit sprey kutuları taktı ve yanan erimiş metal püskürtebilen bir silah geliştirerek savaşta yeni bir dönem başlattı.

Şarkul Avsat'ın haberine göre, "ejderha dronları" adı verilen bu İHA’lar, aylardır süren savaşta oyunun kurallarını değiştirebilir.

Bir asır önce demiryolu raylarını kaynaklamak için geliştirilen termit, alüminyum ve demir oksitten oluşan bir karışım. Tutuştuğunda, söndürülmesini neredeyse imkânsız hale getiren ve kendi kendini sürdüren bir reaksiyon üretiyor.

Bu yöntem her iki dünya savaşında da yıkıcı bir etki yaratmak için kullanıldı. 


Şimdi ise Rus savunma mevzileri üzerinde gezinen İHA’lara takılıyor ve düşmeden önce düşmanın üzerine yanan metal yağdırıyor. Alevler Rus güçlerinin siper olarak kullandığı bitki örtüsünü tutuşturup yakarak, onları ve ekipmanlarını doğrudan saldırıya maruz bırakıyor.

İHA SAVAŞI DEVRİMİNDE YENİ ADIM

Ejderha dronları savaş alanını dönüştüren İHA savaşı devriminin bir başka adım. 

Rusların kendi ejderha dronlarını üretmeye başlamaları da uzun sürmedi. Geçen ay Rus politikacı Andrei Medvedev, Telegram'da Rus birliklerinin Ukraynalı askerlere ateş etmek için İHA kullandığını gösteren bir video yayınladı. Videoda Game of Thrones'dan bir alıntı da yer alıyordu: “Rüyalar bizi kral yapmadı. Ejderhalar yaptı.”

Termit kullanımı uluslararası hukuk tarafından yasaklanmadı. Ancak bu yangın çıkarıcı silahların sivil alanlarda kullanımı, Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde Soğuk Savaş döneminden kalma bir sözleşme olan Bazı Konvansiyonel Silahların Kullanımının Yasaklanması veya Kısıtlanması Sözleşmesi kapsamında yasaklı.