Satranç ustası hile iddiaları nedeniyle yarışmadan ihraç edildi

Satranç dünya sıralamasında şu anda 69. sırada bulunan Kirill Shevchenko, İspanya'nın Melilla kentinde düzenlenen İspanya Takım Şampiyonası'nda yarışırken telefon kullandığı iddiasıyla ihraç edildi.

İspanya Satranç Federasyonu (FEDA), yaptığı açıklamada, Shevchenko'nun ihraç edilme nedeninin "maçlar oynanırken mobil cihaz kullanımı" olduğunu belirtti.

CNN'nin haberine göre federasyon ayrıca şunları ekledi: “FEDA, satrançta hile yapılmasına karşı kararlılığını sürdürüyor ve tespit edilen her durumda mümkün olan en güçlü şekilde hareket ediyor. Bu olayların meydana gelmesinden derin bir üzüntü duyuyoruz... Ayrıca, her durumda, bu bireysel davranışın Kulübünün ve takım arkadaşlarının kusursuz performansıyla hiçbir ilgisi olmadığını belirtmek istiyoruz.”

Chess.com'a göre Shevchenko, turnuvanın açılış turları sırasında tahtadan uzun süreler uzak kalmaya başladığında şüphe uyandırdı.

Baş Hakem Óscar Bruno de Prado Rodríguez'in açıklamasına göre, daha sonra bir tuvalet kabininde 22 yaşındaki oyuncunun el yazısına benzer bir yazıyla yazılmış bir notla birlikte bir mobil cihaz bulundu.

Romanya Satranç Federasyonu yaptığı açıklamada, iddialar hakkında bir sonuca varmadan önce "somut kanıt" beklediğini, hatta "adil oyun kurallarının ihlallerine karşı sıfır tolerans" gösterdiğini söyledi.