Sansür operasyonu denetimi kuşa çevirdi

Sayıştay’ın raporlarında adeta ‘yaprak dökümü’ yaşandı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na ait 189 sayfalık 2020 raporu, bu yıl 39 sayfaya indi. Avrasya Tüneli’ni işleten şirkete fazladan ödenen 26.8 milyonluk garanti parası rapordan uçtu.

Sayıştay, kamuyu denetleyerek hazırladığı ve TBMM’ye gönderdiği kamu denetim raporlarını kuşa çevirdi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na ait önemli iddiaların olduğu 189 sayfalık 37 bulgu içeren 2020 raporu, her yıl 50’şer sayfa inceldi ve son rapor suya sabuna dokunmayan 12 bulgu ile 39 sayfaya düştü. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve TBMM KİT Komisyonu üyesi Deniz Yavuzyılmaz, SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada, raporların iktidar tarafından sansürlenmesinin 2021’de Sayıştay başkanı değişimi sonrasında daha da arttığını söyledi.

Sayıştay, Avrasya Tüneli’nden 5 yılda 8 milyon 12 bin 844 aracın kaçak geçtiğini, işletici şirkete 26 milyon 804 milyon lira fazla garanti parası ödendiğini, 19.7 milyarlık 9 ihaledeki usulsüzlükleri, hatalı döviz kuru ile sürücülerden 13 milyon 130 bin lira fazla para tahsil edildiğini belirledi.

HEPSİ BUHAR OLDU

Sayıştay, devleti zarara uğratan bu uygulamalar için Bakanlığın gereğini yapmasını istedi ancak değişen bir şey olmadı. Eylül 2024’te tamamlanıp 2023’ü kapsayan ve geçen hafta TBMM’ye gönderilen raporda, bu bulguların hiçbiri yer almadı. “Gereği yapılsın” denilen saptamalar buharlaştı ve rapor biraz daha inceldi. Konuya ilişkin suç duyurusunda bulunduğunu söyleyen CHP’li Deniz Yavuzyılmaz, “Raporların iktidar tarafından sansürlenmesi, 2021’deki Sayıştay başkanı değişimi sonrası daha da arttı. Bariz örneği Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’dır. Çok önemli bulgular gereği yapılmadığı halde son rapordan çıkarılıp, buhar olmuş. Hacim olarak 2-3 misline çıkması gereken raporu kuşa çevirip her türlü olumsuzluğu kağıt üzerinde gizlemişler. Bu konuda suç duyurusunda bulundum. İktidar kendisini denetleyen Sayıştay’ı da yok ediyor” ifadelerini kullandı.

Son rapor suya sabuna dokunmadı

Kuşa çevrilen Sayıştay’ın son Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı raporunda, “Avukatlık vekalet ücretlerinin giderler yerine yatırımlar hesabına kaydedilmesi, depozito ve teminat muhasebe işleminde dönemsellik ilkesine uyulmaması,  kurum taşınmazlarının kayıtlarında eksiklikler olması, asgari ücret destek primlerinin Türkiye İş Kurumu’na gönderilmemesi, kamu idaresi alacaklarına ilişkin takipte eksiklikler bulunması, denetim kontrol listelerinin güncellenmemesi ve yıllık değerlendirme raporunun hazırlanmaması” gibi suya sabuna dokunmayan bulgular yer aldı ve bu aksaklıkların sona erdirilmesi istendi.


Raporda bunlar buhar oldu

1- 19.7 milyar lira bedelli 9 ihalenin, doğal afet ve salgın hastalık yasa maddesi­ne dayandırılıp, isten­meyen firmayı eleme amacıyla kullanılan pazarlık 21-B usulü ile yapılması.

2-Gayrettepe-İstanbul Yeni Havalimanı metro yapımı için şirkete 7 milyon 945 bin 479 Euro ödenmesine rağmen, kazı bedelinin sözleşme gereği ilgili şirketten tahsil edilmemesi.

3- Avrasya Tü­neli’nden kaçak geçen araçların muayenesi, alım satımı ve yurt dışına çıkışının önlenmesi için Bakanlığın üstlendiği yükümlülüğün yerine getirilmemesi.

4- Kaçağın önlen­mesi ve kaçak geçen araçların izlenip para tahsilatı yapılması ha­linde şirkete 26 milyon 804 bin 423 lira daha az garanti ödemesi ya­pılacağının belirlenmesi.

5- Tünel geçiş ücreti zammı ve garanti ödemesinde 1 Ocak yerine 2 Ocak günlü döviz kurunun esas alınması ile otomobiller­den 4.50 lira, minibüs­lerden de 6.80 lira fazla ücret alınıp, toplam 13 milyon 130 bin lira fazla tahsilat yapılması.