Salt Galata’da yeni sergi: “Sosyalizme Tercüme”

Sosyalizme Tercüme, 23 Şubat 2025 tarihine kadar Salt Galata'da görülebilir

T24 Kültür Sanat

Sosyalizme Tercüme, 24 Ekim Perşembe günü Salt Galata'da ziyarete açıldı. Sergi, Kosova ve Makedonya odağında Yugoslavya'da Türkçe konuşan topluluğun az bilinen tarihini ele alıyor. Çok uluslu bir toplumsal bağlamda sosyalist ideolojinin, Yugoslavya'da Türk kimliğinin inşasına ve dönüşümüne etkisini irdeliyor.

Serginin tarihsel kapsamı, Yugoslavya Krallığı'ndaki ezilen Müslüman halktan bir kesimin kurtuluşu sol fikirlerde aradığı 1920 yılından başlıyor. Krallık rejiminin baskısıyla kesintiye uğratılan sosyalist bir gelecek tasavvurunun önünü açan yeni nesil aktivistlerin hikâyesinin izini sürüyor. Bu mirasın üzerine inşa edilen sergi, Sosyalist Yugoslavya'nın yeni gerçekliğine açılıyor ve 1980'lerin sonuna uzanıyor.

Söz konusu dönemde Yugoslavya'da Türkçe konuşan topluluk resmî kayıtlara göre nüfusun küçük bir bölümünü oluştursa da, farklı milliyetlere yönelik politikalar Türkçe dilinde faaliyet gösteren gazete, süreli yayın, okul gibi birçok kültürel ve siyasi girişimin kurulmasına olanak verir. Bu oluşumlar arasındaki bağlantılar, milliyetçiliğe yönelik ana akım yaklaşımları tartışmaya açarken Yugoslavya'nın 1990 savaşları sırasında dağılmasıyla pekişen "totaliter" ve "etno-milliyetçi" söylemi çok yönlü bir bakışla sorgulamayı da mümkün kılıyor.

Sosyalizme Tercüme, özel arşivler ile halk kütüphanelerinde bulunan ve birçoğu ilk kez gün yüzüne çıkarılan tarihî belgeleri içeriyor. Bu malzemeler Mustafa Emin Büyükcoşkun, Yane Calovski, Hana Miletić, Ahmet Öğüt, Fevzi Tüfekçi ve Dilek Winchester'ın üretimleriyle yan yana geliyor. Enternasyonalizm ile dayanışma temelli bir ulusal bilincin inşasını araştıran sergi, Yugoslav sosyalizminin özyönetim ve Bağlantısızlar Hareketi gibi tarihsel açıdan ayırt edici özelliklerinin, Türkçe konuşan topluluğun tahayyül edilme biçimlerini nasıl şekillendirdiğini ortaya koyuyor. Bu karmaşık dinamiklerden doğan yeni kültürel yapıları öne çıkararak güncelliğini bugün de koruyan, özgün bir anlatı kuruyor.

Sezgin Boynik, Tevfik Rada ile Merve Elveren tarafından programlanan ve Lumbardhi Vakfı (Kosova) iş birliğinde gerçekleştirilen Sosyalizme Tercüme, 23 Şubat 2025 tarihine kadar Salt Galata'da görülebilir.


Öne çıkan haberler...

TIKLAYIN - Özgür Özel, TUSAŞ'ın önünde konuştu: Öcalan Meclis'e gelmek zorunda değil, imkan verilir yapar çağrısını

TIKLAYIN - İşte dakika dakika TUSAŞ operasyonu: İki terörist de kendini patlatmış

TIKLAYIN - Kerem Bürsin, Sabancı Ailesi'ne 6 ay önce girmiş

TIKLAYIN - Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Bahçeli'nin Öcalan çıkışı sorulmadı: Terörü kaynağında yok etme politikamızı sürdüreceğiz

TIKLAYIN - İklim aktivisti Greta Thunberg'den destek ziyareti: Açık Radyo, açık kalmalı

TIKLAYIN - Cengiz Çandar, Demirtaş ve Mızraklı'yı ziyaret etti: Her türlü olumlu katkıyı vermeye hazırlar


Jamaikalı Marksist bir babayla, Hint kanser araştırmacısı bir annenin kızı Kamala Harris kimdir?