SAĞLIKLI BESLENMEK İÇİN NE YEMELİYİZ?

Hayatımızdaki her şeyi etkileyen en değerli konu beslenmedir. Sağlıklı bir ömür, kâfi ve istikrarlı beslenmekten geçer. Pekala sağlıklı bir ömür için nasıl beslenmeliyiz? Ayrıntılar haberimizde...

Vücudumuzu oluşturan hücrelerin sağlıklı bir formda çalışması için yediğimiz besinlere dikkat etmeliyiz. Kâfi ve istikrarlı beslenmek için öğün atlamamak gerekir. Öğünümüzde yediğimiz besinler mümkün olduğu kadar çeşitli olmalı. Beslenme planı içinde et, süt, sebze-meyve, tahıl kümelerine yer vermeye itina gösterin.

Sebze ve meyve tüketimi çoğaltılmalı. Vitamin ve mineral içerir, kalorileri düşüktür. Farklı renklerde zerzevat ve meyve tüketimi hem kalori denetimine hem de birçok hastalıktan korunmanıza yardım eder.

Özellikle diyet sürecindeyken yediğiniz meyve ve sebzeler kalorileri düşük olacağından kilo almanızı durdurabilir. Sağlıklı bir beslenme rutininde olması gereken düşük kalorili besinleri şu halde sıralayabiliriz;

Bir adet büyük elma 16 kalori, bir adet havuç 10 kalori, bir adet domates 19 kalori, bir kase brokoli 33 kalori, bir adet salatalık 9 kalori, bir adet pişmiş kabak 16 kalori, bir tutam maydanoz 15 kaloridir.

Yeşil çay ise sıfır kaloridir.

Bunun yanı sıra yağ tüketimi azaltılmalıdır. Bilhassa katı yağlardan uzak durulmalı, yemeklerde kızartma yerine ızgara ya da buharda pişirme teknikleri kullanılmalı.

Hazır yiyecekler, ağır tatlılar kalori bakımından fazla olduğu için kilo almanıza neden olur. Bunun için hazır yiyeceklere ve ağır tatlılara hudut getirilmeli.

Kilo denetimini kolaylaştıran kurubaklagil ve lif besinleri tüketmeye itina gösterin. Bol bol su tüketin. Alkol alışkanlığınız varsa bırakmaya çalışın, bırakamıyorsanız azaltın.

Hayatınıza idman yapmayı dahil edin. Nizamlı bir biçimde antrenman yapmak, aldığınız besinlerin bedene tesirlerini artırır.

KAN ŞEKERİNİZİ DENETİM ALTINDA TUTUN

Vücuda alınan şeker, karbonhidrat ve yağlı besinler kan kıymetlerinde dalgalanmalara sebep olabilir. Kan şekerini dengeleyen besinlerin tüketilmesi değerlidir.

Hardal tohumu, kişniş, tarçın, yer fıstığı, susam, ayçiçeği tohumu, kabak çekirdeği, keten tohumu, chia tohumu bunlardan kimileri.