SAFER AYI NEDİR? 2023 DİYANET | Safer ayı ne vakit, neden kıymetlidir, faziletleri nelerdir?

İslamiyet'in temel aldığı hicri takvime nazaran yılın ikinci ayı olan Safer ayı, Muharrem ayından sonra gelir. Cahiliye periyoduna ilişkin olan 'Safer ayı uğursuzdur, bela getirir' inancı yanlışsız olmamakla birlikte söz manası 'boş kalmak, boşluk; sararmak, sarılık; karında yaşayan kurtçuk' olan Safer ayının dinimizdeki yerini merak edenler için 'Safer ayı nedir? 2023 Diyanet, Safer ayı ne vakit, neden kıymetlidir, faziletleri nelerdir?' sorularının yanıtını haberimizde derledik.

SAFER AYI NEDİR? 2023 DİYANET | Hicri takvime nazaran 19 Temmuz 2023 tarihinde gelen yılbaşının akabinde eda edilen ve yılın birinci ayı olan Muharrem ayı geride kaldı. Safer ayına giriş yapılmasıyla birlikte bu ay hakkında araştırmalar da sürat kazandı. Eski bir inanışa nazaran uğursuz olduğu ve bela getirdiği düşünülen Safer ayına ait Diyanet tarafından yapılan açıklamada, bu inanışların hurafe olduğu ve dinimizde yeri olmadığı vurgulanmıştır. Pekala Safer ayı nedir? 2023 Diyanet, Safer ayı ne vakit, neden değerlidir, faziletleri nelerdir? İşte ayrıntılar...

DİYANET SAFER AYI NEDİR?

Hicri takvimde 2. ay olan Safer ayı, Muharrem ayından sonra gelen aydır. Safer ayı, 29 gün sürer ve her yıl güneş takvimine nazaran değişir. Safer ayı, İslam tarihinde kıymetli bir yere sahiptir. Hz. Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicret ettiği tarih, Safer ayının 12. günüdür. Safer ayı, tıpkı vakitte kimi İslami bayramların öncesinde gelen aydır.

Safer ayı, İslam dünyasında birtakım hurafelere de bahis olmuştur. Bu hurafelerden kimileri, Safer ayının uğursuz bir ay olduğu, bu ayda seyahate çıkmanın, evlenmenin ve konut aletlerinin satın alınmasının sakıncalı olduğu biçimindedir. Fakat bu hurafeler, İslam dininde hiçbir desteği yoktur.

Safer ayı, İslam dünyasında öteki aylarda olduğu üzere ibadet ve dua ayıdır. Müslümanlar, Safer ayında daha fazla ibadet eder, dua eder ve Kur'an-ı Kerim okur. Safer ayında ayrıyeten sadaka vermek ve yoksullara yardım etmek de yaygındır.

2023 SAFER AYI NE VAKİT?

Diyanet'in sitesinde yer alan takvime nazaran Safer ayı 2023 yılında, 17 Ağustos - 15 Eylül tarihleri ortasında eda edilecek.

SAFER AYI NEDEN DEĞERLİDİR, FAZİLETLERİ NELERDİR?

Safer ayının faziletleri hakkında pek çok hadis rivayet edilmiştir. Bu hadislerden kimileri şunlardır:

📜"Safer ayı, Allah'ın ayıdır. Allah'ın rahmeti ve rahmeti bu ayda bol bol yağar." (Tirmizî, Daavat, 102)

📜"Safer ayı, Allah'ın ayıdır. Bu ayda oruç tutmak, Allah'a itaat etmek ve günahlardan kaçınmaktır." (İbn Mâce, İtikaf, 13)

📜"Safer ayı, Allah'ın ayıdır. Bu ayda Allah'tan bol bol bağışlanma dileyin." (Tirmizî, Daavat, 103)

Bu hadislerden anlaşıldığı üzere Safer ayı, Allah'ın rahmeti ve rahmetinin bol olduğu bir aydır. Bu ayda oruç tutmak, Allah'a itaat etmek, günahlardan kaçınmak ve bol bol bağışlanma dilemek tavsiye edilmiştir. Safer ayının uğursuz olduğuna dair hiçbir rivayet yoktur. Bu cins hurafelere inanmak yanlışsız değildir.