ŞABAN AYI NE VAKİT 2024? | Şaban ayı ne vakit başlayacak? DİYANET
On bir ayın sultanına sayılı günler kala Ramazan'a bir adım daha yaklaşıldığının belirtisi olan Şaban ayı için araştırmalar başladı. Mart ayının 11'inci gününde eda edilmeye başlanacak olan Ramazan'dan evvel Recep ayının son günlerinde arama motorlarında 'Şaban ayı ne vakit 2024? Şaban ayı ne vakit başlayacak?' sorularının karşılığı araştırılıyor. Ayrıntılar ve merak edilenler haberimizde...
ŞABAN AYI NE VAKİT 2024? | Ramazan ayının son müjdecisi, üç ayların ikincisi olan Şaban ayı, Ramazan Ayı'na bir hazırlık periyodu olarak kabul edilir. Bu ayda, oruç tutmanın yanı sıra ibadetler artar ve Müslümanlar, Ramazan Ayı'na manevi bir hazırlık yaparlar. Recep ayının sonuna yaklaşılmasıyla arama motorlarında 'Şaban ayı ne vakit 2024? Şaban ayı ne vakit başlayacak?' sorgulamaları yapılıyor. İşte ayrıntılar...
2024 ŞABAN AYI NE VAKİT BAŞLAYACAK?
Hicri takvime nazaran belirlenen dini günler her sene miladi takvime nazaran 11 gün evvel kutlanıyor. Üç ayların başlangıcı, bu yıl Ocak ayının 2. haftasında eda edildi. Birinci ay olan Recep ayı 12 Ocak Cuma 2024 tarihine denk geliyorken bu yıl Şaban ayı ise Üç ayların ikincisi ve Hicri yılın sekizinci ayı olan Şaban ayı, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı dini takvime nazaran 11 Şubat 2024 pazar günüdür.
ŞABAN AYINDA HANGİ İBADETLER YAPILIR?
İslamiyet için Şaban ayı mübarek kabul edilmekle birlikte bu ayda pek çok hayır işi yapmak ve ek ibadetlerle manevi manası güçlendirmek değerlidir. İşte Şaban Ayı'nda yapılabilecek kimi ibadetler:
Oruç Tutmak
Şaban Ayı'nda beyhude oruç tutmak, Ramazan Ayı'na manevi bir hazırlık olarak kabul edilir. Lakin, bu oruçlar farz oruçlar üzere değildir ve isteğe bağlıdır.
Nafile Namazları Kılmak
Ek olarak beyhude gece namazları kılmak, bu ayın manevi kıymetini artırabilir. Gece namazları, Tahajjud yahut Duha namazları üzere çeşitli isimlerle anılır.
Kur'an Okuma
Şaban Ayı, Kur'an'ın daha fazla okunması ve üzerinde düşünülmesi için bir fırsat olarak görülür. Müslümanlar, bu ayda Kur'an'ı daha fazla okuyarak manevi bir bağ kurmaya çalışabilirler.
Salih Ameller
Sadaka vermek, hayır işleri yapmak, aile ve komşularla ilgileri güçlendirmek üzere salih amellerde bulunmak, bu ayın manevi atmosferine katkı sağlayabilir.
Tevbe ve İstiğfar
Geçmiş günahlarından tövbe etmek ve Allah'tan bağışlanma dilemek, bu ayın manevi atmosferini güçlendirebilir.