34,1586
37,7434
2.912,11
Mübarek üç aylardan ikincisi olan Şaban ayının gelişiyle birlikte Hz. Muhammed’in ayı olarak bilinen bu mübarek ayda yapılacak ibadetler araştırılıyor. Şaban ayının bilhassa aşikâr günlerini namaz, oruç, tesbih ve zikir üzere ibadetlerle geçirmek isteyen Müslümanlar tarafından sorgulanan Şaban ayının birinci günü kılınacak namazlar, Şaban ayının birinci gecesi okunacak dualar, Şaban ayı ibadetleri 2024 DİYANET hususlarını haberimizde derledik. İşte Şaban ayı birinci gece namazı nasıl kılınır? sorusunu cevabı…
ŞABAN AYININ BİRİNCİ GÜNÜ KILINACAK NAMAZLAR
Diyanet ve din vazifelileri, bu gecelerde kaza namazları kılınabileceğini, Kur’an okunabileceğini, tövbe edilebileceğini vurgulayarak Kadir Gecesi’nin ise bu aylardan başka olarak Kur’an-ı Kerim’de bildirildiğine işaret ediyor. Bu aylarda, her ayın 13, 14, 15’i, ayın dolunay biçimiyle olduğu günlerde oruç tutmak da Peygamberimizin sünnetleri ortasındadır. Beyhude ibadet olduğu için gücü yetenler oruç tutabilirler, Kur’an-ı Kerim’i daha çok okuyabilirler, etraflarına, yoksul fukarayı daha çok gözeterek yardımda bulunabilirler.
“Her kim Şabanın birinci gecesinde, birinci rekatlarında; Bir fatiha 5 ihlas okumak suretiyle (yani ikinci rekatta dilediğini oku fatihadan sonra), on iki rekat kılarsa (2 rekatta bir selam ile) Allahu Teala ona on ikibin şehid sevabı verir. Kendisine oniki yıllık ibadet sevabı yazılır. Anasının onu doğurduğu gündeki üzere yanlışlarından sıyrılır ve seksen güne kadar üzerine hiçbir kusur yazılmaz.”
ŞABAN AYI NAMAZI NASIL KILINIR?
2 rekat kılınır. Her rekatta 1 Fatiha, 10 Ayetel Kürsi ve Ali İmran müddeti 18. (Şehidallahu…) ayeti okunur. Bu namazı kılana cennette göz görmedik kulak duymadık,hiç bir beşerin kalbinden geçmeyecek nimetler verilir. Mahşer kaygısından emin olur.
Şaban ayı Rasülüllah (s.a.v.)Efendimizin ayıdır.Bu prestijle bu ayda çokça salevatı şerife okumaya çaba etmek gerekir. Yeniden mümkün hayli istiğfar ve İhlâs-ı Şerîf okumalı, teheccüd ve tesbîh namazları kılmalı ve hatm-i enbiyâ yapmalıdır. Şa’bân ayı, erdemli, ulvî, berâta erdirici, ilâhî ihsâna kavuşturucu, müminlere rahmet, kâfirlere gazap olan ve ilâhî ziyaya nâil eden bir aydır.
Bu ayın birinci gecesinde, her rek’atte bir Fâtiha,ve artırımı müddet olarak da üç Âyetü’l-Kürsî okuyarak bir tesbih namazı kılınır.
Tesbih namazı dört rek’attir.Bu namazda 300 kez şu tesbih okunur:
Sübhanellahi velhamdü lillahi velaa ilaahe illallahü vellahü ekber velaa havle velaa kuvvete illaa billaahil aliyyil azıym.
Bu tesbih namaz için de şöyle okunur:
İkinci rek’atte birebir sıralama ile tekrar 75 def’a okunur.
Üçüncü ve dördüncü rek’atler’de bu türlü kılınır.
Namaz bittikten sonra dua edilir.
Bu namazı şaban ayı başlangıcında bilhassa artırımı müddet olarak 3 ekürsi okuyarak kılınmalı ama öbür kandil gecelerinde ve Ramazan’ı şerif gecelerinde ihmal etmeyip kılarak işlenen günahlardan pişmanlıkla tevbe etmelidir.
ŞABAN AYININ BİRİNCİ GECESİ OKUNACAK DUALAR
”Allâhümme bârik lenâ fî Şa’bân ve belliğnâ Ramazâne vahtim lenâ bil-îmâni ve yessir lenâ bi’l- Kur’ân.”
ŞABAN AYI DUASI ANLAMI
Allah’ım bize Şa’bân-ı şerîfi bereketli kıl. Bizi Ramazan’a kavuştur. (Ömrümüzü) İmanla bitirmemizi nasib eyle. Kur’an-ı Kerim’i bize kolaylaştır.
ŞABAN AYI HADİSLERİ
Resul-i Ekrem Efendimiz Aleyhissalâtü Vesselam başka aylara nazaran bu ayda daha çok ibadet ve taatte bulunurlardı.
“Şaban benim ayımdır.”
“Şaban günahları temizleyendir” buyurarak kadrini yüceltirdi.
Receb ayı geldiği vakit da “Allahım, Receb ve Şaban (ayını) bize mübarek ve bereketli kıl” buyururdu.
Böylece dua ve niyazlarında bu ayların kudsiyetini lisana getirmişlerdir.
Peygamberimizin Şaban ayına gösterdiği bu hürmetin bir sebebi de devamında gelecek olan Kur’ân ayı olan Ramazan’dan ötürü idi. Hz. Enes’in rivayetine nazaran, Peygamberimizden sual ederler:
“Ya Resulallah, Ramazan’dan öbür en faziletli oruç ayı hangi aydadır?”
Bu soruya Peygamberimiz Aleyhissalâtü Vesselam,
“Ramazan’ı tazim için (Ramazan hürmetine) Şâban’da tutulan oruçtur” yanıtını verirler.
ŞABAN AYI İBADETLERİ 2024 DİYANET
Üç ayların İkincisi olan Şaban ayı ve onun 15. gecesindeki Berat Kandili de Mü’minlerce kutsal sayılmış , bu gecenin , öteki gecelerden farklı bir halde geçirilmesi, bu gecede daha fazla ibadet edilmesi adet halini almıştır. Bu gece hakkında Hz. Peygamberin şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir.
“Allah Teâlâ, Şabanin 15. gecesi, -rahmetiyle- dünya semasında tecelli eder ve Kelb Kabilesi koyunlarının kılları sayısından daha fazla kişiyi bağışlar.'”6′ “Şaban ayının ortasında (Berat gecesinde) gece ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz, Allah o gece , güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar, yok mu benden af isteyen, onu affedeyim; yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim; yok mu bir musibete uğrayan, ona afiyet vereyim-, yok mu şöyle, yok mu böyle!, der'”7′
Bir kısım alimlerin, kıblenin Kudüs’teki Mescid-i Aksa’dan , Mekke’deki Kabe istikametine çevrilmesininl81, Hicret’in ikinci yılında Berat Gecesi’nde vukû bulduğunu kabul etmeleri de bu geceye farklı bir ehemmiyet kazandırmıştır.
Bu rivayetlerle, Hz. Peygamber’in Şaban ayına ve bilhassa bu ayın onbeşinci gecesine farklı bir ehemmiyet vererek, onu ihya ettiğine dair başka rivayetleri gözönüne alan İslam alimleri, bu geceyi ibadetle geçirmenin sevaba vesile olacağını söylemişlerdir.
Şaban ayında oruç tutulması tavsiye edilen günler;
Şaban ayında ibadetle Geçirilmesi Tavsiye Edilen Geceler;
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.