Sabahları yorgun uyanıyorsanız bu hastalığa dikkat!
İş temposu; teknolojik alışkanlıklarımız ve bağımlılıklarımız, 'güne sığmaya çalışmak' gibi sebeplerle bazen yetersiz uyku alıp, yorgun uyanabiliyoruz. Ancak tek sebep yetersiz uyku ve yorgunluk olmayabilir...
Sabahları yorgun uyanmanın yetersiz uyku almak ve yorgunluk dışında da birden çok nedeni bulunuyor. İşte uyku araştırmalarına destek veren Sleep Foundation'a göre 9 maddede yorgun uyanmanıza sebep olabilecek hastalıklar:
UYKUSUZLUK
Genel olarak, uykusuzluk yaşam tarzı, sağlık sorunları veya çevresel etkenlerden kaynaklanabilir. Fiziksel ve zihinsel faktörler bir arada rol oynar.
VİTAMİN VE MİNERAL EKSİKLİĞİ
B12, D vitamini, magnezyum, demir gibi vitamin ve minerallerin eksikliği uyku düzenini bozabilir. Bu eksiklikler enerji üretimini azaltır ve sinir sistemi üzerinde olumsuz etkiler yaratır.
DÜŞÜK KAN ŞEKERİ
Kan şekeri seviyesindeki dalgalanmalar, özellikle gece saatlerinde uyanmaya veya rahat bir şekilde uyuyamamaya neden olabilir.
DEHİDRASYON
Yeterli miktarda su tüketmemek, vücut fonksiyonlarını etkileyerek uyku sırasında kas krampları, ağız kuruluğu ve huzursuzluğa yol açabilir.
KRONİK YORGUNLUK
Fiziksel ve zihinsel tükenmişlik hissi, kaliteli uykuya engel olur. Vücut dinlenme ihtiyacına rağmen uykuya dalamaz.
TİROİD BEZİNİN YETERSİZLİĞİ
Hipotiroidizm, metabolizmayı yavaşlatarak uyku düzenini bozar. Ayrıca, halsizlik ve depresyon gibi belirtilerle de uyku kalitesini düşürebilir.
DEPRESYON
Zihinsel sağlık sorunları, düşünce akışı ve kaygı nedeniyle uykuya dalmayı zorlaştırabilir. Uyanıklık sürelerini artırabilir.
ANEMİ
Kandaki düşük hemoglobin seviyeleri, vücudun yeterince oksijen almasını engelleyerek sürekli bir yorgunluk hissine ve uyku sorunlarına neden olabilir.
UYKU APNESİ
Uyku sırasında solunumun kısa sürelerle durması, gece boyunca kesintili uykuya yol açar ve sabahları yorgun uyanmaya neden olur.