Sabah uyandığında hayatının şokunu yaşadı! Bankadaki paraları bir gecede gitti

Vatandaşların banka hesaplarından gece uyurken binlerce lira para çekildi. Birkaç kişinin hesabına aktarılan paralar daha sonra bölünerek yüzlerce hesaba gönderildi. Bankalar ve BDDK susuyor, mağdurlar kayıplarının karşılanmasını istiyor.

Banka dolandırıcılığına dair sosyal medyada yüzlerce paylaşım yapıldı.

Kimi özel, kimi kamu bankalarında yüzlerce vatandaşın hesabından krediler çekildi, yüzbinlerce liralık krediler başka hesaplara havale edildi.

Bankalardaki dolandırıcılık iddiaları bununla da sınırlı değil. Savcılıkların önünde onlarca soruşturma bekliyor.

Birçok olayda insanların hesaplarından gece saatlerinde paralar çekiliyor. Onlarca hesaba aktarıldı

Bu çekilen paralar da kiralık hesap olup olmadığı belli olmayan birkaç hesap üzerinden onlarca parçaya bölünerek başka hesaplara aktarılıyor.

Nilay Kırık da o kişilerden biri. 11 Eylül günü gece 3 ve sabah 6’da mobil bankacılığı üzerinden kredi çekilerek toplam 433 bin lira başka iki hesaba aktarıldı.

Kırık, gece saatlerinde telefonunun dahi kapalı olduğunu belirtti ve şunları söyledi:

-Mobilime giriyorum orada adıma 300 bin lira kredi çekildiğini görüyorum. Bunu görür görmez hemen bankayı arıyorum.

-Bankada evet gece 3.46’da 300 bin lira kredi çektiğimi aynı zamanda birine havale yaptığımı söylüyor. Tüm işlemlerin benim mobil bankacılığımdan yapıldığı söylendi bana.

Şimdi 300 bin lira kredi çekildi, onun geri ödemesi 411 bin toplamda. 141 bin lira da havale yapılmış. 500 bin liranın üzerinde zarar uğratılmış oldum ben. Herhangi bir kod veya mesajlar hala yok. Hatta size şöyle söyleyeyim: kod vs onu da geçtim bana hala havale mesajları da gelmedi.



Nilay Kırık

BAKADAN BİR AÇIKLAMA DAHİ YOK

"Bir açıklama bekledim ama herhangi bir açıklama gelmedi banka tarafından” diyen mağdur Nilay Kırık, “Gece uyuyorsunuz, uyanıyorsunuz birileri mobil bankacılığınıza girerek çeşitli işlemler yapılıyor. Sizin hiçbir şekilde haberiniz yok.

En azından bu hesaplara bir müdahale yapılması gerektiğini düşünüyorum. Bu olayların detaylı bir şekilde araştırılması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Avukat Baran Kaya ise bankaların sorumluluğu kullanıcıya attığından ancak sorumluluğun kendilerinde olduğundan bahsetti ve “Bankalar yaptığı ilk açıklamada sorumluluğun tamamen kullanıcıya ait olduğunu, klasik oltalama dediğimiz dolandırıcılık yöntemiyle dolandırıldıklarını iddia ederek bir savunma yaptı ve sorumluluğu kabul etmedi. Dolayısıyla kişilerin buradaki güvenliklerden sorumlu olduklarını söylemek zaten abes” dedi.

FARKLI BİR DOLANDIRICILIK YÖNTEMİ

Bu dolandırıcılık biçiminin diğerlerinden farkını anlatan Kaya, şunları söyledi:

-Oltalama dediğimiz yöntemde kişilerle temas kurarak onların kişisel verilerini ele geçiriyorlar. Bankacılık şifrelerini ya da gelen onay kodunu kendilerine söylemeleri gibi.

-Bu onlardan bağımsız. Kişiyle asla temas kurulmuyor. Hatta cep telefonları internete bağlı olmayan mağdurlar da var.

-Bu da akla hackerlık dediğimiz yolu getiriyor. Yani bankanın aslında mobil ve internet bankacılığı sistemleri üzerinden oluşmuş güvenlik açığını kullanarak, hesaplara girip buradaki paraları da çeşitli kişilere aktarıyorlar.

ÖRGÜTLÜ BİR ŞEBEKE OLABİLİR

Ne BDDK’dan ne bankalardan tatmin edici açıklama yapılmadığını belirten Kaya, “Birden fazla insanın birlikte hareket ettiğini düşünüyoruz” dedi:

-Yaptıkları işlemlerin hiçbirisi, sabah 3’te de olsa 5’te de olsa şüpheli işlem gibi görünmüyor o sistem içerisinde. Bankacılık protokollerini çok iyi bilen insanlar, bilişim sistemlerini çok iyi bilen insanlar var ve aynı zamanda paraların onlarca hesaba gittiği bir durum söz konusu.

Başka bir banka hesabından, zincir marketten alışveriş yapılmış şekilde 26 bin lira para çekildiğini belirten bir vatandaş da durumu SÖZCÜ TV’ye anlattı.

Mağdur vatandaş, zincir marketin kendisine “Böyle bir işlem bulunmamaktadır” şeklinde yanıt verdiğini belirtirken bankadan ise “3D secure şifre yöntemiyle alışveriş yapılmıştır. İtirazınız olumlu değerlendirilemedi” şeklinde yanıt geldiğini söyledi. “Kullanmadığımız paranın hesabı soruluyor” Bir başka kullanıcı da 4 Nisan günü kredi kartından kendi iradesi dışında 40 bin TL çekildiğini söyledi. Kullanıcı öğrenir öğrenmez banka şubesine gitti.

Mağdur yaşadıklarını SÖZCÜ TV’ye şöyle anlattı:

-Durumu 2-3 gün sonra fark ettim. Fark ettikten sonra şubeye gittim. Durumu şubedeki arkadaşlara ilettim.

-Kredi kartımdan 40 bin TL para çekiliyor ve ne bir sms ne bir kod geldiğini söyledim. Hiçbir şekilde yardımcı olmadılar. Bizim kullandığımızı söylediler ve geçiştirdiler.

-Kullanmadığımız bir paranın bedelini bize ödetmeye çalışıyorlar. Benim gibi mağdur olan yüzlerce arkadaş var. Sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Her gün avukatlar aracılığıyla bizi arıyorlar, icra göndereceklerini söylüyorlar. Mağduruz sesimizi duyurmaya çalışıyoruz