Rüyada reklamlar geçilemiyor: Şirketlerin yüzde 77’si bunu deniyor
Son yapılan bir araştırma, 18-35 yaş arasındaki gençlerin yüzde 54’ünün reklamların etkisiyle şekillenen rüyalar gördüğünü ve yüzde 38’inin ise bunu düzenli olarak yaşadığını ortaya koydu. Ayrıca şirketlerin yüzde 77'sinin de "rüya reklamları" denemeyi planladığı bildirildi. Ve ne yazık ki; uyanıklık halinin aksine, rüyalarda reklamları geçmek de mümkün olmuyor...
Rüyalar ve reklamların ilişkileri hakkında yapılan son araştırmalar, oldukça endişe verici... Araştırmaya göre bazı şirketlerin, rüya-reklam yatkınlığını kullanarak sesler, görseller veya bilinçaltı mesajlar gibi tekniklerle ürün veya markalarını insanların rüyalarına dahil etmenin yollarını araştırdığı bildiriliyor. Bu yöntemlerin insanların davranışlarını ve satın alma kararlarını potansiyel olarak etkileyebileceği düşünülüyor.
ÜÇTE BİRİ ALIŞVERİŞE YÖNELİYOR
Survey Monkey tarafından yapılan ve The Media Image ajansı tarafından Ocak ayında yayınlanan bir tüketici anketine göre, tüketicilerin üçte ikisi (yüzde 66) rüyalarına dayanarak alışveriş yapmaya karşı direnç gösterdiğini belirtirken, diğer üçte birlik kesim geçen yıl içinde rüyalarının onları ürün veya hizmet satın almaya teşvik ettiğini kabul etti. Araştırma ayrıca, büyük markaların rüyalarda yer alma olasılığının oldukça yaygın olduğunu gösteriyor.
RÜYADA REKLAMLAR GEÇİLEMİYOR!
Bu bağlamda, genç Amerikalıların yüzde 48’i, Coca-Cola, Apple veya McDonald’s gibi ünlü markaları rüyalarında gördüklerini ifade etti. Ancak bu fenomenin bilimsel bir açıklaması da olabilir. Harvard uzmanları, bunun uyku sırasında hafızanın "yeniden etkinleşmesi" adlı bir beyin süreciyle ilgili olabileceğini öne sürüyor. Günlük hayatta sıklıkla bu tür markalarla karşılaşmanın, onların rüyalarda belirme ihtimalini artırdığı belirtiliyor. Ayrıca tabii ki uyanıklık halinden farklı olarak; rüyalarda reklamlar geçilemiyor...
1980'LERDEN BERİ BU YÖNTEM KULLANILIYOR
Uzun bir süredir, pazarlamada bilinçaltı mesajların kullanımına başvuruluyor. Bunlar, insanların farkında olmadan davranışlarını veya algılarını etkilemek için bilinçaltı seviyede sunulan uyaranlar. Reklam bağlamında, Coca-Cola gibi markalar 1980'lerden beri bu mesajları ürünlerini tanıtmak için kullanıyor. En dikkat çekici örneklerden biri, 1982 yapımı Blade Runner filminde Coca-Cola’nın bu yöntemi kullanmasıdır. Günümüzde ise bu tür tekniklerin tüketicilerin dikkatini çekmek ve onları rüya evresinde harekete geçirmek için daha kapsamlı bir şekilde incelenmesi gerektiği düşünülüyor.
ŞİRKETLERİN YÜZDE 77'Sİ BUNU DENİYOR
İnsan bilincinin ticarileştirilmesi ve pazarlama amaçları için insanların savunmasız zihinsel durumlarının sömürülmesiyle ilgili etik sorunlar giderek daha fazla tartışma konusu olsa da, ankete katılanların %41’i, ürün veya hizmetlerde indirim elde edebilmek için rüyalarında reklam görme fikrine açık olduklarını belirtti. Bu arada, Amerikan Pazarlama Derneği, 2021’de ankete katılan şirketlerin yüzde 77’sinin “rüya reklamları” denemeyi planladığını bildirdi.