Rusya Taliban’ı terörist listesinden çıkardı

Rusya, Taliban'ı resmen 'terörist organizasyonlar' listesinden çıkardı. "En yüksek düzeyde" alınan karara göre, gerekli işlemler tamamlandıktan Rusya, artık Taliban'ı yasal bir örgüt olarak tanıyacak.

Rusya, Taliban'ı resmen 'terörist organizasyonlar' listesinden çıkardı. Rus devlet haber ajansı TASS, kararın "en üst düzeyde alındığını" aktardı. Rusya Federasyonu Başkan'ı Vladimir Putin'in özel vekili Zamir Kabulov, kararın en kısa zamanda yasal prosedürlerle onanacağını söyledi. Haziran ayında Putin, 'Taliban'ın terörle mücadelede önemli bir müttefik' olduğunu söylemişti.

Taliban, Ağustos 2021'de Afganistan'da gücü ele geçirdiğinden beri Rusya ile ilişkilerini geliştiriyor. Taliban, son 20 yıldır Rusya'da yasadışı bir örgüt olarak kabul ediliyor. Dünyanın pek çok ülkesi, Taliban'ı terörist bir örgüt olarak görmeye devam ediyor.

Daha hiçbir ülke, Taliban'ın Afganistan üzerindeki hükmünü resmen tanımadı. Fakat Çin ve BAE, Taliban elçilerini kabul etti.

LAVROV: 'İLİŞKİLER GÜÇLENECEK'

Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Afganistan'la "pragmatik" bir ilişki içerisinde bulunmanın önemli olduğunu belirtti. Taliban Yönetiminin Dışişleri Bakanı Emir Han Muttaki ile Moskova'daki görüşmesi esnasında konuşan Lavrov, "Kabul'ü dikkat almadan, bir Afgan yerleşiminden bahsetmek işten bile değil" ifadesini kullandı.

Lavrov, açıklamasının devamında "Moskova, Kabul ile siyasi, ticari ve ekonomik bağlarını kurmaya devam edecektir" dedi.  Lavrov, Taliban kelimesini kullanmadan Afgan yönetiminin İŞİD ile olan "etkili mücadelesini" övdü.

Lavrov, ayrıca ABD'ye de seslendi. ABD'deki mallarına el konulan Taliban üyelerinin varlıklarının iadesi için çağrıda bulunan Lavrov, Afganistan'a daha fazla insani yardım gönderilmesi gerektiği üzerinde durdu.