Prof. Taner Demirer: Türkiye’de en az 70 bin doktora ihtiyaç var, devlet sağlıkçıların yurt dışı göçünü tersine çevirmek zorunda

Prof. Taner Demirer: Türkiye'de en az 70 bin doktora ihtiyaç var, devlet sağlıkçıların yurt dışı göçünü tersine çevirmek zorunda

TT24 Haber Merkezi

İYİ Parti’de Sağlık Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı’yken istifa ederek CHP’ye katılan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi, Tıbbi Onkoloji ve Hematoloji uzmanı Prof. Taner Demirer, Türkiye’nin 70 bin doktor açığı bulunduğunu söyledi. Prof. Demirer, “Bu yetmezmiş gibi her yıl binlerce doktorumuz yurtdışına gidiyor. Devlet bu göçü tersine çevirmek zorunda” dedi.

Sözcü’den Saygı Öztürk’e konuşan Prof. Taner Demirer, 22 yıllık AKP iktidarında Sağlıkta Dönüşüm Projesi’nin geldiği noktayı şöyle özetledi:

“AKP iktidarının başlangıcında büyük övgülerle topluma sunulan Sağlıkta Dönüşüm Projesi sağlıkta şiddette dünyanın önde giden ülkesi olmamıza, sağlık çalışanlarının açlık sınırında yaşamasına, sağlık hizmetlerinin sunumundaki standardın bozulmasına, kuyrukların uzamasına, ucube randevu sisteminin çökmesine ve en iyi hekimlerimizin yurt dışına gitmesine yol açtı.”

“Şehir hastaneleri, Sağlık Bakanlığı’nın bütçesini eritiyor”

Prof. Taner Demirer’in şehir hastaneleriyle ilgili değerlendirmesi de şöyle oldu:

“AKP İktidarı eski Sovyet sisteminin bir ürünü olan, İngilizler tarafından da 1970’li yıllarda denenen ve terk edilen 20’ye yakın şehir hastanesinihizmete açtı. Şehir hastanelerinde vatandaşlarımız randevu alamamakta, mağdur olmakta ve sağlık hizmetlerinin standardı düşük kalmaktadır. Sağlık Bakanlığı bütçesinin 1/5’ini götüren bu hastaneler garantili hasta sayıları, kira ve hizmet bedelleri ile Sağlık Bakanlığı’nın bütçesini eritiyor. Hastane müteahhitlerine kira ve hizmet bedeli adı altında iki ayrı ödeme yapılıyor ve sözleşmelerle hizmet ve kira bedelleri adı altında müteahhitlere milyarlarca lira aktarılıyor. AKP hükûmeti, devleti önümüzdeki 25 yıl boyunca bu paraları ödetmeye mahkûm etti.”

“Yurt dışına çıkmış sağlık çalışanlarının tersine göç ile yurda dönüşü sağlanmalı”

Prof. Taner Demirer, sağlık çalışanlarının yurt dışına göçüne ed dikakti çekti, şunları kaydetti:

“Sağlık Bakanlığı+üniversite+özel hastanelerde istihdam edilmiş 185 bin doktor var. Bir doktor, hemşire ve diş hekimi başına düşen nüfus Türkiye’de sırasıyla 498, 431 ve 2.496 olup OECD ülkelerinde ise bu rakamlar 341, 102 ve 1685 dolayında. 100.000 kişiye düşen hekim sayısı yönünden OECD sonuncusuyuz. Yüz bin kişiye düşen hekim sayısı OECD ortalaması 348 iken ülkemizde bu rakam 187’dir. Mevcut doktor sayısına ek olarak en az 70 bin doktora ihtiyaç var. Hekim göçünün önlenmesi için gerekli tedbirlerin acilen alınması gerekiyor. Geçen yıl 3 bin 25 hekimimiz yurtdışına göç etti, bu artarak devam ediyor. Yurt dışına çıkmış olan hekimlerin ve sağlık çalışanlarının tersine göç ile yurda dönüşü sağlanmalı.”

 


 

Bol ödüllü 'Hemme'nin Öldüğü Günlerden Biri' filminin konusu ne?