Petrolün varili 20 dolar artabilir

İran'ın İsrail'e yönelik başlattığı hava operasyonun yankıları devam ediyor. İsrail'in olası bir yanıt vermesi piyasaları tedirgin etmekle birlikte petrol fiyatlarında yaşanan değişim dikkat çekiyor.

ABD ham petrol vadeli işlemleri geçtiğimiz günlerde yaklaşık yüzde 5 yükseldiği kaydedilirken, İsrail’in bu hafta Tahran’ın füze saldırısına misilleme olarak İran’ın petrol endüstrisini vurabileceği endişeleriyle bu sabah saatlerinde yeniden yükseldi.

"PETROLÜN VARİLİ 20 DOLAR ARTABİLİR"

Goldman Sachs’ın küresel emtia araştırmalarından sorumlu eş başkanı Daan Struyven, CNBC’ye yaptığı açıklamada şunları söyledi: "İran, üretiminde günlük 1 milyon varillik sürekli bir düşüş olması durumunda, gelecek yıl petrol fiyatlarında varil başına yaklaşık 20 dolarlık bir artış görüleceği tahmin ediliyor."

Struyven, ayrıca bunun petrol karteli OPEC+’nın üretimi artırarak yanıt vermekten kaçınacağı varsayımı altında gerçekleştiğini ifade etti.

SUUDİ ARABİSTAN VE BAE GİBİ ÜYELERİN ETKİSİ

Suudi Arabistan ve BAE gibi önemli OPEC+ üyelerinin üretim kayıplarının bir kısmını telafi etmesi durumunda petrol piyasalarında varil başına 10 doların biraz altında bir artış görülebileceğini de sözlerine ekledi.