Para ödüllü semah ve deyiş yarışması tepki çekti

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tarafından kurulan Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı, 'Alevi-Bektaşi Deyiş, Nefes, Semah, Duaz-ı İmam ve Muharremiyye Güzel Okuma Ses Yarışması' düzenleyeceğini duyurdu. Yarışmada birinciye 50 bin, ikinciye 30 bin, üçüncüye ise 30 bin TL ödül verileceği açıklandı. CHP Ankara Milletvekili Umut Akdoğan, bakanlığın düzenlediği yarışmaya tepki gösterdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı'nın uygulamaları tartışma yaratmaya devam ediyor. Cemevi Başkanlığı 'Alevi-Bektaşi Deyiş, Nefes, Semah, Duaz-ı İmam ve Muharremiyye Güzel Okuma Ses Yarışması' düzenleyeceğini duyurdu.

AMAÇ İNANÇ SİSTEMİNE İLGİYİ ARTIRMAKMIŞ

Kültür ve Turizm Bakanlığı yarışmayı düzenlemenin amacının Alevi-Bektaşi kültür ve inanç sistemine olan ilgiyi artırmak, bu değerlerin daha geniş bir kitle tarafından tanınmasını sağlamak, katılımcıların sanatsal yeteneklerini geliştirerek Alevi-Bektaşi müziğiyle olan bağlarını güçlendirmek ve Alevi-Bektaşi müziğinin zenginliği ve çeşitliliğini öne çıkararak yeni ve güçlü seslerin tanınmasını sağlamak olduğu kaydedildi. 

Yarışmaya katılım şartlarının ise şunlar olduğu belirtildi:

* "Yarışmaya, başvuru tarihi itibariyle 18 yaşını doldurmuş ve 50 yaşından gün almamış T.C. vatandaşları katılabilir. 

* Seçici Kurul Üyeleri, yarışma konuları ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda yönetici kadrolarda bulunan veya yarışmalarda görev alan personel ile bunların birinci derecede kan ve sıhrî hısımları, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda görev yapan sanatçılar yarışmaya katılamazlar."


ÖDÜL OLARAK PARA VERİLECEK

'Alevi-Bektaşi Deyiş, Nefes, Semah, Duaz-ı İmam ve Muharremiyye Güzel Okuma Ses Yarışmasında' birinciye 50 bin TL, ikinciye 35 bin TL, üçüncüye 25 bin TL, jüri özel ödülü 20 bin TL, mansiyon ödülü (3 adet) olarak ise 15 bin TL verileceği duyuruldu.

“BU MASKARALIĞA SON VERİN”

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın düzenleyeceği yarışmaya tepki gösteren CHP Ankara Milletvekili Umut Akdoğan, deyiş, nefes, semah, duaz-ı imam sözlerinin parayla yan yana getirmenin aymazlık olduğunu belirtti. Akdoğan, SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

* "Bu Alevi ve Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı'nın bir asimilasyon merkezi olduğunu hep söylemiştik, bakın bir kez daha gördük. Siz bu işi eğlence mi sanıyorsunuz bakan bey? Bu maskaralığa son verin. Deyişler Alevilerinin yol çizgisidir. Semah Alevilerin ibadetidir. Aleviler ruhlarını duazlarla temizler, arınırlar. Tarih boyunca uğradıkları tüm haksızlıklara rağmen karıncayı incitmeyen bu insanları böyle incitmeyi nasıl göze alırsınız. 

* 'Bütün dünya senin olsun, bir dost, bir post yeter bana' diyen insanlar Alevileri parayla düzenlediğiniz yarışmalarla mı kandıracaksınız? Deyişleri Duazlar iyi söyleyen kötü söyleyen diye bir şey olamaz. Bağlamayı iyi çalan kötü çalan diye bir şey olamaz. Semahı iyi dönen kötü dönen diye bir şey olamaz. Bunların ölçüsü Alevilerin iç dünyasındadır. Dünyanın en kötü sesiyle iyi kalpli bir insan tarafından söylenen deyiş insanın ruhuna işler, dünyanın en güzel sesiyle kötü kalpli birinin söylediğini sandığı deyiş kulaklara bile giremez. 

* Ayakları tutmayan kolları kalkmayan bir insan semah dönebilir, beden sağlığı yerinde ancak ruh temizliğini yapamamış bir insan o semahı dönemez. Bunları bilmiyorsunuz, bilmediğiniz işlere kalkışıyorsunuz. Bu yarışma denen rezilliği sona erdirin. Bu cemevi başkanlığı denen ucube kurumu da kapatın. Kapatın ki bu hadsiz işlere bir daha kalkışmasın kimse. Hakkınız ve haddiniz olmayan şeylere kalkışmayın."