OpenAI’de peş peşe istifalar

OpenAI, CTO Mira Murati, Araştırma Direktörü Bob McGrew ve Araştırma Başkan Yardımcısı Barret Zoph’un ayrılmasıyla üst düzey yönetici değişiklikleri yaşıyor.

OpenAI, üç kilit yöneticisinin aynı anda ayrılmasıyla sarsıldı. CTO Mira Murati, Araştırma Direktörü Bob McGrew ve Araştırma Başkan Yardımcısı Barret Zoph, ChatGPT’nin yaratıcısı OpenAI’den ayrılma kararı aldı.

"BİR MOLA VERMEM GEREKİYOR"

Mira Murati, ayrılma kararını “zor” olarak nitelendirirken, "Bu anın doğru zaman olduğunu hissediyorum" dedi. Kendi projelerine odaklanmak için ayrıldığını belirten Murati, daha fazla keşif yapmak için kendisine zaman ve alan yaratmak istediğini söyledi.

McGrew ise, "Bir mola vermem gerekiyor" diyerek ayrıldığını açıkladı. Barret Zoph ise, “Bu, kariyerimin bir sonraki aşamasını nasıl geliştirmek istediğime dayalı kişisel bir karar” diyerek ayrılık nedenini ifade etti.

ALTMAN'DAN VEDA MESAJI

Sam Altman, ayrılan ekibe övgü dolu sözlerle veda ederken, Murati’nin son 6.5 yıldaki katkılarının OpenAI’nin büyümesinde çok önemli olduğunu belirtti. Altman ayrıca diğer ayrılıkların tamamen tesadüfi olduğunu ve bağımsız kararlar olduklarını vurguladı.

OPENAI’NİN YENİ VİZYONU

Gartner analisti Jason Wong, The Register’a yaptığı açıklamada, "Kurucu ortaklar ve üst düzey mühendislik liderlerinin ayrılmasıyla birlikte OpenAI, Sam Altman’ın vizyonuna göre yeniden şekilleniyor. Kâr amacı güden bir yapıya dönüşmesi de bu vizyonu güçlendiriyor" dedi.

Wong, bu durumun OpenAI’nin Microsoft ile olan ortaklığına da önemli bir etkisi olabileceğini belirtti. Microsoft’un OpenAI’yi bir rakip olarak gördüğünü ve yapay zeka stratejilerinde OpenAI modellerinin önemini giderek daha az vurguladığını ifade etti. Wong’a göre, diğer açık kaynak modellerinin OpenAI'yi yakalaması, işletmelerin OpenAI’ye bağımlılığı azaltma kararlarını da etkileyebilir.

"YAVAŞ İŞLEYEN BİR FELAKET"

Yapay zeka uzmanı Dr. Gary Marcus, OpenAI'de yaşananları “yavaş ilerleyen bir tren kazası” olarak tanımladı. Bu yılın başlarında OpenAI’nin kurucu ortağı Ilya Sutskever de şirketten ayrılmıştı. Bir diğer kurucu ortak Greg Brockman ise yıl sonuna kadar izne çıkacağını açıklamıştı. Şimdi ise Murati'nin ayrılmasıyla OpenAI daha fazla değişiklikle karşı karşıya.