Okul ortamında belirtileri artıyor! Çocuğunuz eğer eve ‘hasta gibi’ dönüyorsa…

Okul çağındaki çocukların en sık karşılaştığı sağlık sorunlarından biri olan alerjik rinit, yani saman nezlesi, öğrenme ortamını ve çocuğun genel sağlığını olumsuz etkileyebilir. Toz, polen, küf sporları gibi alerjenler, okullarda sıkça karşılaşılan tetikleyicilerdir. Eğer çocuğunuz eve sıklıkla 'hasta' gibi dönüyorsa bu tetikleyicilere maruz kalıyor olabilir.

Alerjik rinit, diğer adıyla bahar nezlesi, özellikle okul ortamında çocuklar arasında yaygın bir durumdur. Toz, polen ve iç mekân alerjenleri, akademik performansı ve genel sağlık durumunu etkileyebilecek semptomları tetikleyebilir.

Sınıflar, kitaplar, mobilyalar ve halılarda biriken toz parçacıklarıyla doludur. Toz akarları, alerjik rinite neden olabilecek önemli bir alerjendir.

Birçok okulda bahçeler veya oyun alanları bulunur ve bu da polen maruziyetine katkıda bulunabilir. Havadaki bu alerjenler, pencerelerden ve kapılardan kolayca sınıflara girebilir.

Okullarda bazı alanlar, özellikle banyolar veya kötü havalandırılan odalar, küf sporları barındırabilir ve bu da alerjik rinit semptomlarını tetikleyebilir.

OKUL ÇOCUKLARINDA ALERJİK RİNİT BELİRTİLERİ

En belirgin belirtilerden biri tıkanmış veya dolu bir burundur. Çocuklar sık sık burunlarını çeker ya da siler.

Burundan gelen berrak, sulu akıntı ve sürekli hapşırma, çocuğun alerjik rinitten muzdarip olduğunun klasik belirtileridir.

Çocuklar alerjiler nedeniyle sürekli burunlarını, gözlerini ya da boğazlarını kaşıyabilir.

Alerjik rinit, gözlerde tahrişe yol açarak kızarıklık, sulanma ve şişlik oluşturabilir.

Mukusun boğazın arkasına akması (postnazal akıntı) sonucu kuru bir öksürük gelişebilir.

Alerjik rinit, kötü uykuya neden olabilir ve bu da gündüz yorgunluğu ve sinirliliğe yol açarak okulda öğrenme ve davranışları etkileyebilir.