Öğrenenler nüfus müdürlüğüne koşuyor: Tamamen ücretsiz

4 yıldır yürürlükte olmasına karşın milyonlarca vatandaş, ehliyet ve kimliklerini tek kart altında birleştirebileceğinden haberdar değil. Ayrı ayrı kart taşıma zahmetinden kurtaran bu uygulama, kayıp vakalarının da azalmasına yardımcı oluyor. Nüfus müdürlükleri aracılığıyla yalnızca 5 dakikada tamamlanabilecek ehliyet ve kimlik değiştirme işleminin detayları haberimizde.

2016 yılında yürürlüğe giren yeni tip sürücü belgeleri ile yeni nesil kimlikler son günlerde yapılan uyarıların ardından giderek yaygınlaşmış durumda. 

31 Aralık 2024 tarihi itibarıyla hem eski kimliklerin, hem de eski nesil sürücü belgelerinin kullanımına son verileceğini belirten İçişleri Bakanlığı, vatandaşlara yaptığı çağrıda yenileme işlemlerini yıl sonu gelmeden tamamlamaları uyarısında bulundu. Kimliklerini yenilemek için nüfus müdürlüklerine giden vatandaşların büyük bölümü, bugüne kadar haberdar olmadıkları kimlik birleştirme uygulaması karşısında şaşkınlık yaşadı. 




EHLİYET BİLGİLERİ KİMLİK KARTLARINA TANIMLANIYOR

2020 yılının eylül ayında yürürlüğe koyulan uygulama, aradan geçen 4 yıllık sürede beklenen ilgiyi görmedi. Günümüzde çok sayıda sürücü, kimlik kartının yanı sıra ayrı bir ehliyet taşımayı tercih ederken, uygulamanın popüler hale gelmemesine temel gerekçe olarak düzenlemenin tanıtımının yeterince yapılmaması gösterildi. 

Bu nedenle İçişleri Bakanlığı, yayınladığı son bilgilendirme notunda vatandaşlara kimlik kartlarına ehliyet bilgilerini tanımlayabileceklerini ve böylelikle iki farklı kart taşıma zahmetinden kurtulacaklarını aktarırken, söz konusu işlemin oldukça basit olduğu hatırlatıldı. 

BİRLEŞTİRME İŞLEMİ 5 DAKİKADA TAMAMLANIYOR

Birleştirme işleminden yeni haberdar olan birçok vatandaş, söz konusu uygulamanın nasıl yapılacağını sorgularken, İçişleri Bakanlığı'nın web sayfasında yer alan bilgilere göre ehliyet ve kimlik kartlarını birleştirmek için uygulanması gereken adımlar şu şekilde:




İlk olarak, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün randevu sayfasından online bir randevu almanız gerekiyor. Halihazırda hem yeni kimlik hem de yeni tip ehliyet sahibiyseniz, birleştirme işlemi için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmiyor. Nüfus müdürlüğüne randevu saatinde gitmeniz, bir sıra numarası almanız ve birleştirme işlemi yapmak istediğinizi beyan etmeniz yeterli. İlgili personele kimliğinizi ve ehliyetinizi ibraz ettikten sonra sistem üzerinden yapılan işlemlerin ardından birleştirilmiş kimliğinin kargo aracılığıyla adresinize gönderilecektir. 

Birleştirme işlemi için tek şart, hem kimliğinizin hem de ehliyetinizin yeni nesil olmasıdır. Eğer yeni bir nüfus kimliğine sahip değilseniz, birleştirme işlemini gerçekleştirebilmek amacıyla ilk olarak 37 liralık kimlik ücretini yatırmalı, ardından gerekli belgeleri ileterek yeni nüfus cüzdanı başvurusunda bulunmanız gerekmekte.