ODTÜ’den Prof. Dr. Soner Yıldırım: Yeni teknoloji vasat popülasyonu artırıyor, sadece yapay zekâ ile derin ve uzun süreli öğrenme olmaz

"Yeni teknolojinin ortamdan çekilmesi durumunda geride kocaman vasat bir popülasyon kalabilir"

T24 Haber Merkezi

ODTÜ Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Soner Yıldırım yapay zekâ ve yeni teknolojiler hakkında yaptığı değerlendirmelerde "Bu yeni teknoloji vasat popülasyonu artırıyor. Sadece yapay zekâ ile derin ve uzun süreli öğrenme olmaz. Herkesin aynı veya benzer cevapları anında verdiği kesim büyür ve bu durumda yapay zekâ yaratıcılığa destek olamaz," dedi.

Hürriyet yazarı Nuran Çakmakçı, öğretim teknolojileri alanında birçok ulusal ve uluslararası yayını olan Prof. Dr. Yıldırım'la eğitimde yapay zekânın etkilerini konuştu.

Yıldırım "Özel eğitime muhtaç çocuklarda, görme-duyma gibi fiziksel engellilerde yapay zekâ harika destekler sunabilir. Öğretim işi sınıfta başarıldıktan sonra öğrenmenin kalıcılığı ve derinliği desteklenebilir. Ama sadece yapay zekâ ile derin ve uzun süreli öğrenme olmaz" uyarısında bulundu.

"Yeni teknolojinin ortamdan çekilmesi durumunda geride kocaman vasat bir popülasyon kalabilir"

"ChatGPT'nin iyi bir öğretim aracı olup olmadığı, becerileri geliştirip geliştirmediği, yaratıcılığı ve kritik düşünme becerilerini destekleyip desteklemediği son zamanlarda deneysel araştırmalar ile sorgulanıyor," diyen Yıldırım şöyle konuştu:

"Bu araştırmalara göre yapay zekâ kısa sürede doğru cevaba ulaşmayı sağlıyor. Peki eğitimdeki hedefimiz kısa sürede doğru cevabı vermek mi? Eğer amacımız buna evrilirse çocuklarımız gerçek hayattaki problemlerle yüzleştiklerinde normal performansın gerisine düşebilirler. Araştırmalar sonucunda bilim insanları yeni teknolojinin ortamdan çekilmesi durumunda geride kocaman vasat bir popülasyon kalabileceğini belirtiyor."

Yazının tamamı için .


 

'Gecenin Kıyısı'nda taraf tutmanın anlamsızlığı üzerine bir hikâye