Nvidia’nın liderliği çok sürmedi: Apple tekrar yerini aldı

Nvidia, yapay zeka çiplerine olan yüksek talep sayesinde hisse değerinde rekor bir artış yaşayarak Apple'ı geride bırakmayı başardı. Kısa bir süre için dünyanın en değerli şirketi unvanını ele geçirdi. Nvidia'nın piyasa değeri 3,53 trilyon dolara kadar yükseldi, ancak daha sonra 3,47 trilyon dolara geriledi. Bu süreçte Apple, liderliği geri kazanarak 3,52 trilyon dolarlık değeriyle Nvidia'nın önüne geçti.

Nvidia, yapay zeka çipleri sayesinde Apple'ı tahtından indirerek, kısa bir süreliğine dünyanın en değerli şirketi olmayı başardı. Ancak bu liderlik uzun sürmedi ve Apple yeniden en üst sıraya yerleşti.

Nvidia günü yüzde 0,8 artışla 3,47 trilyon dolarlık değerle kapatırken, Apple’ın hisseleri yüzde 0,4 artış gösterdi. Apple’ın piyasa değeri ise 3,52 trilyon dolara ulaştı. Haziran ayında da benzer bir durum yaşanmış, Nvidia kısa süreli bir liderlik elde etmişti.
Üç büyük teknoloji şirketinin piyasa değerleri son aylarda birbirine çok yakın seyrederken, Microsoft'un değeri 3,18 trilyon dolara ulaştı ve hisseleri yüzde 0,8 artış gösterdi. Nvidia, yapay zeka için kullanılan işlemcilerde en büyük tedarikçi konumunda.

Microsoft, Alphabet ve Meta gibi diğer teknoloji devleri yapay zeka alanında rekabet ederken, Nvidia bu alandaki en büyük kazanan olarak öne çıkıyor. 1990'larda video oyunları için işlemci tasarlayan Nvidia, Ekim ayında da yüzde 18’lik bir artış gösterdi.

Bu artış, OpenAI'nin 6,6 milyar dolarlık yatırım turunu açıklamasının ardından hız kazandı. Ayrıca, Western Digital’in beklenenden yüksek kar açıklaması, veri merkezlerine olan talep konusunda iyimserlik yaratarak Nvidia ve diğer yarı iletken hisselerinde yükselişe neden oldu.

YATIRIMCI GÖRÜŞLERİ

AJ Bell yatırım direktörü Russ Mould, "Giderek daha fazla şirket yapay zekayı günlük işlerinde kullanıyor ve Nvidia çiplerine olan talep güçlü kalmaya devam ediyor," diye belirtti.

TSMC'NİN BAŞARISI VE APPLE'IN MÜCADELESİ

Nvidia'nın yükselişi, dünyanın en büyük sözleşmeli çip üreticisi TSMC'nin yapay zeka çiplerine yönelik talep nedeniyle üç aylık karında yüzde 54'lük bir artış bildirmesinin ardından hız kazandı. Öte yandan, Apple akıllı telefonlara yönelik durgun taleple mücadele ediyor; iPhone satışları üçüncü çeyrekte Çin’de yüzde 0,3 düşerken, rakibi Huawei’nin satışları yüzde 42 artış gösterdi.

Apple’ın çeyrek sonuçlarında yıllık bazda yüzde 5,55 artışla 94,5 milyar dolarlık gelir elde etmesi bekleniyor. Nvidia için ise analistler, yüzde 82 civarında bir gelir artışıyla 32,9 milyar dolara ulaşacağını öngörüyor.

Nvidia, Apple ve Microsoft’un hisseleri, teknoloji sektörünün en değerli şirketleri arasında yer alıyor. Bu üç şirket, S&P 500 endeksinin yaklaşık beşte birini oluşturuyor.