Niyet edilen adak kesilmezse ne olur? DİYANET

Adak, rastgele bir dilek yerine geldiğinde karşılığında yapılacağı yahut verileceği söylenen şeyi söz eder. Müslüman bir vatandaş istediği şeyin gerçekleşmesi durumunda Allah'a adak adar. Lakin adak problemi ile ilgili kuralları ve ayrıntıları bilmek gerekir. Niyet edilen adak kesilmezse ne olur? sorusunun karşılığı haberimizde...

Diyanet sıkça sorulan sorular listesinde adak soruları başlarda yer alıyor. Müminler "Niyet edilen adak kesilmezse ne olur?" sorgusu yapıyorlar. Farklı Türk lisanlarında Adah yahut Azah olarak da söylenen adak ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik.

NİYET EDİLEN ADAK KESİLMEZSE NE OLUR?

Kur'ân'da değişik yerlerde; verilen kelamda durulması, ahde ve akitlere bağlı kalınması (el-Mâide, 5/1; el-İsrâ, 17/34), Allah'a verilen kelamın tutulması (en-Nahl, 16/91) emredilir ve yapılan adakların yerine getirilmesi istenir. Ayrıyeten kişinin yaptığı adağa uygun davranması düzgün kulların vasıfları ortasında sayılır (el-İnsân, 76/7).

Hz. Peygamber (s.a.s.) de Allah'a itaat kabilinden adakların yerine getirilmesini emretmiş, Allah'a isyan yahut masiyet kabilinden olan mevzularda adakta bulunulmamasını, şâyet bulunulmuşsa buna uyulmamasını istemiştir (Buhârî, Eymân, 28, 31 ; Müslim, Nezir, 8 ).

Bu prestijle kişinin gerçekleşmesini istediği bir şey için kurban adağında bulunması hâlinde o şeyin gerçekleşmesine bağlı olarak adağını yerine getirmesi gerekir. Yapılan bir adaktan vazgeçilmesi adak yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz. Lakin adak maddî imkânı gerektiren cinsten ise kişi bu adağı maddî imkânı müsait olduğunda yerine getirir.

NOT: SORULARIN KARŞILIKLARI DİYANET'İN RESMİ SİTESİNDEN ALINMIŞTIR