New York borsası düşüşle kapandı

New York borsası, haftanın ilk işlem gününü düşüşle tamamladı. Dow Jones endeksi 400 puan civarında değer kaybederek yüzde 0,94 azalışla 41.954,24 puana indi. S&P 500 endeksi yüzde 0,96 gerileyerek 5.695,94 puana, Nasdaq endeksi ise yüzde 1,17 kayıpla 17.926,04 puana düştü.

Borsalardaki bu düşüş, geçen hafta beklentileri aşan güçlü istihdam verileri sonrası ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimlerine yönelik beklentilerin değişmesi ve tahvil faizlerinde yaşanan artışın yanı sıra Orta Doğu'daki gerilim nedeniyle petrol fiyatlarındaki yükselişten kaynaklandı. İstihdam verileri, ekonominin yumuşak iniş yapabileceğine dair umutları artırırken, Fed'in kasım ayında 25 baz puanlık faiz indirimi yapma olasılığı yüzde 80'in üzerine çıktı.

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4'ün üzerine tırmanırken, petrol fiyatları da Orta Doğu'daki çatışmaların arzı etkileyeceği endişesiyle yükseldi. Brent petrol yüzde 3,84 artışla 81,05 dolara, Batı Texas türü ham petrol ise yüzde 3,90 artışla 77,28 dolara yükseldi.

Kurumsal tarafta ise Google'ın hisseleri, bir federal yargıcın Android kullanıcılarına daha fazla ödeme ve uygulama indirme seçenekleri sunmasını zorunlu kılmasının ardından yüzde 2,5 değer kaybetti.

Analistler, bu hafta açıklanacak enflasyon verilerinin ve bilanço sezonunun borsa üzerindeki etkilerini yakından takip edeceklerini belirtti. JPMorgan Chase, Wells Fargo, BlackRock, PepsiCo ve diğer büyük şirketlerin finansal sonuçları piyasaların odak noktası olacak.