Narin’in amcası mahkemeyi de yanıtmış

Diyarbakır’da 8 yaşındaki Narin Güran’ın cinayet zanlısı amcası Salim Güran, ruhsatsız silah taşımaktan aldığı 1 yıl hapis cezasının kaldırılması için başvurdu. Mahkeme önce kabul etti, ancak başka bir suça karıştığı tespit edilince kararı geri çekti.

Diyarbakır’ın Bağlar İlçesi'nin Tavşantepe Köyü'nde 21 Ağustos günü kaybolan ve cesedi 8 Eylül’de köyün yakınlarındaki dere yatağında bulunan Narin Güran’ın amcası muhtar Salim Güran’ın bir kavga olayına karışan arkadaşına ruhsatsız silah verdiği için asliye ceza mahkemesince 1 yıl hapisle cezalandırıldığı ortaya çıktı.

Güran ifadesinde, tabanca bana aittir. Kavga sırasında yanında bulundurması için arkadaşımın aracına bıraktığını itiraf etti.

Mahkeme Salim Güran’ı, 6136 sayılı ateşli silahlar kanununa muhalefet suçundan 1 yıl hapisle cezalandırıp silahın da adli emanette tutulmasına karar verdi.

Mahkeme sanığın bu cezasını 5 yıl süreyle erteledi ve denetim süresi içinde herhangi bir suç işlemediği taktirde cezasının ortadan kaldırılmasına hükmetti.

MAHKEMEYİ DE KANDIRMIŞ

Salim Güran cezalandırıldığı mahkemeye başvuru yaparak 5 yıllık sürenin dolduğunu ve herhangi bir suç işlemediği için davanın düşmesine karar verilmesini talep etti.

Asliye Ceza Mahkemesi, hükümlü Salim Güran’ın 5 yıllık süre içinde kasıtlı bir suç işlemediği anlaşıldığından talebinin kabulüyle birlikte hakkındaki davanın düşmesine 17 Mayıs 2019 günü karar verdi.

Mahkeme, kararın bir örneğini de Adalet Bakanlığı Adli Sicil İstatistik Genel Müdürlüğü'ne gönderdi.

Ancak Adli Sicil İstatistik Genel Müdürlüğü UYAP kayıtlarına göre, Salim Güran’ın 2011 yılında mala zarar verme, ateşli ruhsatsız silahlarla ateş açma suçundan başka bir Asliye Ceza Mahkemesinde de yargılanıp 5 ay hapisle cezalandırıldığını belirledi.

MAHKEME VERDİĞİ KABUL KARARINI EK KARARLA KALDIRDI

5 yıllık denetim süresi içinde ikinci kez suç işlediği için hakkındaki ruhsatsız silah suçundan aldığı 1 yıllık hapis cezasıyla ilgili davanın düşürülmesinin usul ve yasaya aykırı olduğunu belirledi.

20 Mayıs 2019 günü ilk verdiği kabul kararıyla ilgili verdiği ek kararında bu kez, Salim’in 5 yıllık denetim süreci içinde kasıtlı suç işlemediği sabit olmadığından ve başka mahkemede de yargılanıp cezalandırıldığı için bu kez talebinin reddine karar verdi.

3 gün arayla ilk başvurusu kabul edilen ikinci başvurusu ise reddedilen Salim Güran üçüncü kez 1 yıl hapis cezasının kaldırılması talebinde bulundu. Mahkeme üçüncü kez dosyayı inceledi ve 1 Temmuz 2019 günü verdiği üçüncü ek kararında, sanığın denetim süresinde kasıtlı suç işlediği sabit olduğundan daha önce verilen ek kararın kaldırılarak düşme talebinin reddine karar verdi.

KOMŞU KÖYE ARAZİ HUSUMETİNDEN DOLAYI ATEŞ AÇMIŞLAR

Salim Güran’ın 1 yıllık hapis cezasıyla ilgili düşme kararının önce kabul edilip sonradan Adli Sicil İstatistik Genel Müdürlüğü'nün UYAP kayıtlarından tespit edilerek ek kararla geri alınmasıyla ilgili de Tavşantepe Köyüne komşu olan Batıkarakoç Köyündeki köylülere arazi anlaşmazlığı nedeniyle silahla ateş açtığı ortaya çıktı.

Salim Güran’ın amcası Hüseyin, yeğenleri Mehmet Şerif ve Barış Güran’ın “Korku, kaygı ve panik yaratacak tarzda silahla ateş etmek suçundan 6’şar ay hapisle cezalandırıldıkları bildirildi.