Naki Bakır: Afet yönetimine ay­rılan yıllık ödeneğin sadece yüzde 18,5’i kullanıldı

Naki Bakır: Afet yönetimine ay­rılan yıllık ödeneğin sadece yüzde 18,5’i kullanıldı

Dünya yazarı Naki Bakır, deprem için ayrılan ödeneklere ilişkin olarak, "Afet yönetimine ay­rılan yıllık ödeneğin ise 167,3 milyar lira ile sadece yüzde 18,5’i kullanıldı" dedi.

Son günlerde uzmanla­rın beklenen büyük İstanbul depremine ilişkin uyarıları ve afet öneminin önemi her ge­çen gün daha da artarken, yı­lın ilk dokuz ayında bu alana ayrılan ödeneklerin büyük bö­lümünün kullanılmadığına dikkat çeken Bakır, yazısında şunları söyledi:

"Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre ocak-eylül dö­neminde Hazine yardımları ve Düzenleyici ve Denetleyi­ci Kurum (DDK) gelir fazlala­rından elde edilen aktarmalar sonrası toplam merkezi yö­netim bütçe harcamaları ge­çen yılın aynı dönemine göre yüzde 81 artışla 7 trilyon 158,6 milyar lira oldu. Böylece bütçe yasası ile alınan 11 trilyon 89 milyar liralık yıllık ödeneğin yüzde 64,6’sı dokuz ayda harcandı.

Buna karşılık, bütçede şehircilik ve risk odaklı bü­tünleşik afet yönetimine ay­rılan yıllık ödeneğin ise 167,3 milyar lira ile sadece yüzde 18,5’i kullanıldı. İlk dokuz ay­da, kendi ödeneğinin çok az bir bölümünü fiilen kullanan afet yönetimi, toplam bütçe harcamalarından ise sadece yüzde 2,3 oranında bir pay ala­bildi. Afet yönetimi için yapı­lan dokuz aylık harcama, ge­çen yılın eş dönemine göre sadece yüzde 4,4 arttı. Geçen yılın aynı döneminde bu alana 160,2 milyar lira harcanmıştı."

Yazının tamamını okumak için

 

'Salıncak eyalet' nedir, en çok oy alan aday neden kazanamıyor; işte ABD seçimleriyle ilgili bilmeniz gereken her şey