Murat Yetkin: DEM, şu anda Öcalan’ın özgürlüğü konusuna öncülük veriyor gibi görünüyor

Murat Yetkin: DEM, şu anda Öcalan’ın özgürlüğü konusuna öncülük veriyor gibi görünüyor

T24 Haber Merkezi

Gazeteci, yazar Murat Yetkin, iktidar kanadından gelen DEM Parti ile ilgili ılımlı açıklamalara ve "yeni çözüm süreci" tartışmalarına ilişkin olarak, "Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan yeni Anayasa yoluyla yeniden Cumhurbaşkanlığı seçimine aday olmak için yeni bir Kürt açılımına ek olarak başka açılımların da yolda olduğuna dair işaretler gelmeye başladı" yorumunu yaptı. Yetkin, DEM Parti'nin yeni bir Anayasa teklifi konusunda nasıl bir tutum alacağını sorarak, "DEM şu anda daha PKK lideri Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü konusuna öncülük veriyor gibi görünüyor" yorumunu yaptı.

TIKLAYIN - Murat Yetkin: Yeni hedef DEM Parti'yi "kazanıp" PKK'yı ayrı çözüme zorlamak

Yetkin, yazısında şunları kaydetti: 

"Siyaset kulisinde DEM’in (o zaman HDP) daha önceki açılım girişiminde AK Parti ile PKK arasında kalmasından ders alıp bu defa önce bazı sonuçlar görmek isteyebileceği konuşuluyor. Öte yandan Kandil’deki PKK liderliği açısından ne DEM’in hayati bir önemi olmadığı gibi, nafile bile olsa hükümet Öcalan’ın hapishane koşullarını rahatlatma imkânı önermişken bunu niye değerlendirmedikleri nedeniyle kınanabilirler de.

Erdoğan 2015’te başkanlık sistemine geçiş ve Kürt sorununa çözümü birlikte gerçekleştirmeye çalıştı; Selahattin Demirtaş’ın 'Seni başkan yaptırmayacağız' sözü iki hedefi birden vurdu. O zaman şiddetli bir muhalefetle karşısında duran Bahçeli, şimdi Erdoğan’ın müttefiki ve zaten o olmasa bu konu gündeme bile gelemezdi.

Türkiye’nin değerli insan kaynaklarını, mali kaynaklarını, siyasi itibarını tüketen Kürt sorunu ve onun bir parçası olan PKK sorununun çözüm yoluna girmesi aklı başında ve vicdan sahibi kimsenin karşı çıkacağı bir şey olamaz.

Soru bu rüzgârın Anayasa değişikliği ile Erdoğan’ın adaylık yolunun açılmasına dek sürüp sonra rafa kaldırılıp kaldırılmayacağı." 

TIKLAYIN - Erdoğan'dan "tokalaşma" ve "çözüm süreci" açıklaması: Meseleleri terör dışı yöntemlerle ortadan kaldırmaya her zaman varız

Yeni çözüm süreci tartışmaları

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM'nin yeni dönem açılışında, DEM Partililer ile tokalaşmıştı. Bu gelişmeye, iktidar kanadından da destek gelmişti. Kamuoyunda, Bahçeli'nin DEM Partililer ile tokalaşmasının "yeni çözüm süreci" harekâtının başlangıcı olduğu, AKP'nin bu konuda Bahçeli'yi ikna ettiği yorumları yapılmıştı. İktidar kanadından gelen olumlu yorumların, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bir kez daha aday olması için yeni Anayasa sürecinde DEM Parti'nin desteğini almak için yapıldığı da öne sürüldü.  

Bahçeli, , "Uzattığım el, 'Gelin Türkiye partisi olun, gelin teröre cephe alın temenni ve teklifidir'" demişti.

Erdoğan da grup toplantısında ittifak ortağına destek vererek, "Cumhur İttifakı'nın uzattığı elin değerinin muhatapları tarafından anlaşılmasını ümit ediyoruz. Ülke meselelerini geniş mutabakatla çözme arzusundayız” ifadelerini kullanmıştı.

DEM Parti'den de ılımlı açıklamalar gelmiş, "yeni bir diyalog" vurgusu yapılmıştı. 

TIKLAYIN - DEM Parti: Bahçeli ile tokalaşma, mecliste yeni bir diyalog kapısı açabilir

Öcalan Kandil'e 'silahları bırakma' mesajı verdi mi?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Bu gelişmelerin ardından, gazeteci Amberin Zaman, 10 Ekim'de Al-Monitor haber sitesinde, "iki kaynağının Abdullah Öcalan'ın Kandil'deki PKK liderleriyle doğrudan görüşmesine izin verildiğini; kaynaklardan birinin de 'Öcalan'ın Kandil'e silahları bırakma ve müzakere etme zamanının geldiğini' söylediğini" yazdı. Zaman'ın haberi konusunda resmi makamlardan herhangi bir açıklama yapılmadı.