Moody’s raporunun ardından borsada hızlı yükseliş
Bankacılık endeksindeki yükseliş yüzde 4'e ulaştı
Moody's'in Türk bankaları için görünümünü "negatif"ten "durağan"a çevirmesinin ardından salı günü satıcılı seyir izleyen, günlük düşüşlerin yüzde 1,5'e yaklaştığı Borsa İstanbul'da hızlı bir yükseliş gerçekleşti.
BIST 100 endeksi, yüzde 1'i aşan kayıplarını telafi etmesinin ardından 15.15 itibarıyla günlük yüzde 0,73'lük yükselişle 7.794 puandan işlem görüyor. BIST 100, haftanın ikinci gününde 7.615 puana kadar geriledikten sonra yeniden 7.800 seviyelerine yaklaşmış durumda.
Raporun ardından bankacılık endeksindeki yükseliş yüzde 4'e ulaştı. Bankacılık endeksi, gün içerisinde en düşük 6.994 puanı gördükten sonra an itibarıyla 7.462 puandan fiyatlanıyor. Borsada günün en çok yükselen endeksi bankacılık olurken, inşaat endeksi yüzde 3,4 değerlenme ile ikinci sırada yer alıyor.
Holding endeksindeki kayıplar ise yüzde 0,03'e kadar çekilmiş durumda.
Moody's raporunda hangi ifadelere yer verilmişti?
Moody's Türk bankaları için görünümünü negatiften durağana çevirdi.
Geçen hafta Türkiye'nin ortodoks politikalara dönmesi durumunda not artışı olabileceği mesajını veren Moody's şimdi de Türk bankalarının görünümünü değiştirdi. Kuruluştan yapılan açıklamada Türk bankacılık sistemi için görünümün durağan olarak değiştirildiği belirtildi.
Değerlendirmede Türk bankaları için faaliyet ortamının, ekonomik büyümede beklenen yavaşlama ve devam eden yüksek enflasyon nedeniyle zorlu ve dalgalı olmaya devam ettiğini belirten Moody's hükümetin Mayıs 2023'teki seçimlerin ardından ortodoks politikalara dönme yönündeki ilk adımlarının, Türk bankaları için faaliyet koşullarını desteklediğini ifade etti.
Moody's'in değerlendirmesinde çok yüksek enflasyon, daha yüksek vergiler ve liranın değerinde daha fazla bozulma, tüketici harcamaları üzerinde baskı oluşturacak ve borçluların geri ödeme kapasitesini zayıflatarak bankaların varlık kalitesini baskı altına alacak.
TL'deki değer kaybı ve kredi hacmindeki genişlemenin, 2022'ye kıyasla daha yavaş olsa da, görünüm döneminde sektörün sermaye yeterliliğini zorlayacağını ifade eden Moody's kârlılığın 2022'de kaydedilen zirvelere göre normalleşeceğini ama yine de güçlü kalmaya devam edeceğini belirtti.
TIKLAYIN: Moody's, Türk bankaları için görünümünü "negatif"ten "durağan"a çevirdi