Milyonları ilgilendiren zorunluluk kaldırıldı: O belge artık verilmeyecek

Türkiye'de işletmelerin vergi yükümlülüklerini yerine getirmek amacıyla verdikleri bir beyan olan BA-BS bildirimleri için zorunluluk kalktı. Resmi Gazete'de yayımlanan karar göre işletmelerin belirli bir tutarı aşan mal ve hizmet alım satımlarını beyan ettikleri BA-BS formu Eylül ayı itibariyle verilmeyecek.

Aylık olarak hazırlanan ve belirlenen tutarın üzerindeki alış veya satış işlemlerinde raporlamak için verilen BA-BS bildirimleri için Hazine ve Maliye Bakanlığı, Vergi Usul Kanunu'nda değişikliğe gitti. Yapılan değişiklik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

BS BA FORMU ZORUNLULUĞU KALKTI

Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre işletmelerin belirli bir tutarı aşan mal ve hizmet alım satımlarını beyan etmeleri için kullanılan önemli bir vergisel bildirim aracı olan BA-BS formları için zorunluluk kaldırıldı. 

Elektronik belge uygulamalarının yaygınlaşması, elektronik ortamda düzenlenen belgelere erişimin kolaylaşması ve kamu kurumları arasındaki bilgi paylaşımının etkinleşmesine bağlı olarak vergi mükelleflerinin uyum maliyetlerinin azaltılması mükellef ve meslek mensupları tarafından verilmesi gereken bildirimlerin azaltılması amacıyla, Eylül 2024 dönemi bildirimlerinden başlamak üzere Form Ba ve Form Bs bildirimlerinin verilmesi uygulaması sonlandırıldı.

BA-BS BİLDİRİMİ NEDİR?

BA-BS bildirimi, bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin, belli bir tutarın üzerindeki mal ve hizmet alım satım işlemlerini vergi dairesine bildirmek için kullandığı bir formdur. Bu bildirim, vergi denetimlerini kolaylaştırmak ve vergi kaçakçılığını önlemek amacıyla yapılmaktadır.

BA Formu: İşletmenin o ay içinde mal ve hizmet alımlarını gösterir. Bu formda, ilgili aydaki tüm fatura detayları yer alır.

BS Formu: İşletmenin o ay içinde mal ve hizmet satışlarını gösterir. Satış yapılan tüm firmalar ve bu satışlarla ilgili detaylar formda bulunur.