Milyonlarca emekçinin geçim kaynağı olan 17 bin liralık asgari ücret, TBMM’de tartışıldı

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda dün yapılan görüşmelerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın da bütçesi ele alındı. Bu kapsamda ise özellikle yaklaşık 8 milyon işçinin bir ay geçinmek zorunda kaldığı açlık sınırının altındaki 17 bin 2 lira olan asgari ücret yoğun tartışma konusu oldu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan bakanlığıyla ilgili sunumunda, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yeni asgari ücreti belirlemek için aralık ayında toplanacağını anımsatırken CHP Milletvekili Veli Ağbaba, “Sayın bakan 30 bin yoksa biz yokuz. Bilginiz olsun da. En az 30 bin” dedi. Bunun üzerine Işıkhan da şu cümleyi kurdu: “Herkesin mutabık kaldığı bir tutarda uzlaşılacağını ümit ediyoruz.” Işıkhan ayrıca, yılbaşında sosyal güvenlik sisteminin aktüeryal dengesini de gözeterek, bütçe doğrultusunda emekli maaşlarının iyileştirilmesine yönelik de çalışmalar olacağını belirtti.

İÇLİ KÖFTE VE HAŞU

Bir başka önemli tartışma konusunda iş güvenliği oldu. Bakan Işıkhan, iş sağlığı ve güvenliği konusu da değerlendirmeler yaparken Ağbaba, “78 yaşındaki bir işçi çalışırken inşaattan düşüyor, ölüyor” diye seslendi. Mevsimlik tarım işçileriyle ilgili atılan adımlar anlatılırken de CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, eksiklere dikkat çekti: “Genelge olarak kaldı sayın bakan. Anadolu’ya gidin bakın, ayağında ayakkabı yok, tuvaleti yok, banyo yapamıyor” dedi. Yine CHP’liler esnafın prim gününün 7 bin 200’e indirilmesini istedi.

Öte yandan görüşmeler sırasında Işıkhan’ın ikramı olarak milletvekillerine “mırra” servis edilirken öğlen yemeği konusunda bilgi veren komisyon başkanı Mehmet Muş, “Sayın bakanımız, Mardin kültürünü tanıtıcı bir ikramda bulunacaktır” dedi. Mönüde yer alan yemekler ise şöyleydi: Lebeniye çorbası, Mardin usulü içli köfte, kuru patlıcan dolması, haşu (Mardin’e özgü iç pilav) ve kemikli kuzu eti, fıstıklı irmik helvası.

SÖZLEŞMELİ ARTTI

İktidar tüm tepkilere karşın “kamuda güvencesizliğin” adı olan sözleşmeli personel istihdamını devam ettiriyor. Temmuz-Eylül 2024 döneminde sözleşmeli personel sayısı 2 bin 22 kişi daha arttı. Böylece kamudaki toplam sözleşmeli personel sayısı 399 bin 869’a ulaştı. Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın “Kamu Sektörü İstihdam Sayıları, Temmuz-Eylül 2024” raporuna göre kamuda toplam 5.2 milyon çalışan var. Bu kapsamda il özel idareleri ve belediyelerde de 8 bin 896 sözleşmeli bulunuyor.