METEOR YAĞMURU SARSINTISI TETİKLER Mİ? | Persid meteor yağmuru Kuran’da geçiyor mu?

Perseid meteor yağmuru, her yıl 12-13 Ağustos tarihleri ortasında en ağır vaktini yaşayan bir gök olayıdır. Yıldız kayması olarak da bildiğimiz meteor taşlarının yüksek süratle atmosfere girmesi sonucu oluşan manzara, gök bilimcilerin yanı sıra halkın da epeyce ilgisini çekmektedir. Pekala meteor yağmuru zelzelesi tetikler mi? Persid meteor yağmuru Kuran'da geçiyor mu? İşte 2023 perseid meteor yağmuru hakkında merak edilenler...

Perseid Meteor Yağmurunu izlemek için hazırlıklar devam ederken her sene 12 Ağustos'u 13 Ağustos'a bağlayan gece en ağır biçimde gözlemlenen meteor yağmurunda, saat 56-60 göstaşının atmosfere giriş yapması bekleniyor. Kent ışıklarından uzak yerde izlenmesi tavsiye edilen, gökbilimcilerin yanı sıra halkın da ağır ilgi gösterdiği meteor yağmuru için arama motorlarında araştırılan 'Meteor yağmuru zelzelesi tetikler mi? Persid meteor yağmuru Kuran'da geçiyor mu?' sorularının yanıtını haberimizde derleidk. İşte ayrıntılar...

METEOR YAĞMURU SARSINTISI TETİKLER Mİ?

Perseid meteor yağmuru ve zelzele ortasında direkt bir ilgi bulunmamaktadır. Perseid meteor yağmuru, dünya atmosferine giren Perseid meteorlarının yarattığı parlak ışıklı izlerin gökyüzünde oluşturduğu görsel bir etkinliktir. Bu meteor yağmuru, her yıl Temmuz sonundan Ağustos başına kadar en bariz formda görülebilir. Lakin, meteorların atmosfere girmesi sırasında yaratılan ısı ve ışık gücü, yer yüzeyinde büyük ölçekli zelzelelere neden olabilecek çeşitten bir güç değildir.

Depremler, yer kabuğundaki kayaçların hareketi sonucu oluşan jeolojik olaylardır. Çoklukla tektonik levha sonlarındaki gerilme, çekme yahut kayma nedeniyle meydana gelirler. Sarsıntılar çoklukla çok daha büyük güç ve süreçlerle bağlıdır ve meteor yağmurları üzere gök olaylarından kaynaklanmazlar. Sonuç olarak, Perseid meteor yağmuru ve zelzeleler ortasında rastgele bir neden-sonuç bağı bulunmamaktadır.

PERSİD METEOR YAĞMURU KURAN'DA GEÇİYOR MU?

Kur'an'da meteor yağmurları hakkında spesifik bir söz bulunmamaktadır. Lakin, Kur'an'da gök olaylarına ve cihanın yaratılışına genel olarak değinilir. Örneğin, "Biz gökyüzünü bir tavan üzere kıldık, ancak onu korumak için ne bir çatı vardır, ne de koruyucular." (Enbiya Mühleti, 32) üzere ayetlerde kozmosun yaratılışı ve gök olayları anlatılmıştır.

GÖK OLAYLARI İLE İLGİLİ KURAN'DA GEÇEN AYETLER