Mert Başaran sakın yapmayın diyerek uyardı: Evsiz kalabilirsiniz

Türkiye'de yaşanan yüksek enfalsyondan dolayı TL'de yüksek oranda değer kayıpları yaşanırken, elindeki birikimi değerlendirmek isteyen vatandaşlar, çeşitli yatırım araçlarına yöneliyor.

Ortadoğu'da yaşanan gelişmeler, ABD Başkanlık seçimleri ve Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) Eylül ayında faiz indirimine gideceğinin beklenmesi piyasalarda dalgalanmalara neden oluyor. Yatırımcılar ise doğru yatırım aracını tercih etmek veya yatırımıyla ilgili doğru adımlar atmak için ekonomistlerin yorum ve değerlendirmelerini takip ediyor.

En çok tercih edilen yatırım araçlarından olan mevduat faizlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan ünlü ekonomist Mert Başaran, ev satıp, mevduat faizine yatırım yapacaklara kritik uyarıda bulundu.

“BU HATAYA DÜŞMEYİN”

Mevduat faizlerinin yüzde 50'yi bulması yatırımcıların iştahını kabartıyor. Yüksek faiz oranından dolayı bazı yatırımcılar, ev, araba satıp mevduat faizlerine yatırım yapıyor.

Yatırım piyasasına ilişkin yaptığı değerlendirmelerle sık sık gündeme gelen ünlü ekonomist Mert Başaran, mevduat faizi için ev satanlara "Bu hataya düşmeyin" diyerek kritik uyarıda bulundu.

Başaran, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Bana soranlara ‘sakın yapmayın’ diyorum. Kısa vadede çok güzel para kazanmış oluyorsun. Örnek verirsek; Sen 10 milyonluk bir evi sattığında bunu bankaya koydun. Bankadan da yüzde 4 aldın diyelim. 400 bin TL para alıyorsun. Birinci yıl böyle güzelsin, ikinci yıl yine fena değilsin, 3 yıl diyorsun ki ‘Mert abi ya bu 400 bin lira eridi’ artık üçüncü yıl oldu para pul olmaya başladı. 10 milyondan bir gelen 400 bin lira vardı ya artık o sigara parası oldu. Ev al diyorum şimdi yeri ev oldu 500 milyon. 10 milyon kalmadı. Kısacası evini satıp faize koyduğun anda ilk yıl süper yaşarsın, 5 yıl kapısını alamazsın 10 yılda sokakta kalırsın.”