Mersin Limanı’nda tartışmalı genişleme: ‘İşgal güçleri de aynısını yapardı’
ÇED’in olumlu raporuna göre, projenin tamamlanması sonrasında 176 bin metrekarelik dolgu alanı için 2 milyon 120 bin metrekarelik alanda yapılacak derinleştirme çalışmaları kapsamındaki deniz dibi kazısıyla toplam 3 milyon 283 bin 46 metreküplük malzeme çıkarılacak.
Bu malzemenin içeriği ise asbestli ve ağır metalden oluşacak. Uzmanlar bu proje kapsamında yaklaşık 6 milyon ton asbestle kontamine (toprakla bulaşık) Mersin açıklarında bilinmeyen bir yere döküldüğünü ya da döküleceğini belirtti.
‘TOPLUMDAN GİZLENİYOR'
Cumhuriyet’e konuşan ADD Mersin Şube Başkanı ve eski Makine Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Serdar Erkan, “Çok uluslu İngiliz sermayesini temsil eden bu firmanın yatırımı, Mersin’i ekolojik olarak tehdit ediyor ve bu süreç toplumdan gizleniyor. Liman derinliğini artırma çalışmalarıyla asbestin önce deniz florasına, sonra dalgarlarla kıyıya ve havaya karışması muhtemel. Asbest doğada asla kaybolmayan, suda erimeyen bir malzeme. Bu işleme başlandığını ve Mersin açıklarında bir yere döküldüğünü biliyoruz. Ancak bu işlem tamamlandı mı ve nereye dökülüyor şirket bunları kamuoyundan saklıyor” dedi.
Bu projeyle kent merkezinde yurttaşın nefes alabildiği Atatürk Parkı’nın da kaybedileceğine dikkat çeken Erkan, “Bu firma, Mersin’in gerçek ihtiyacı olan 2007’den beri projesi hazır 5-6 kat büyüklükteki -ana konteyner aktarma limanınprojesini mevcut kiracı firma yaptığı lobi faaliyetleriyle engelleyerek, ihracatçıları kendine mahkûm bırakıyor. 17 Aralık 1918’de Anadolu’nun işgalinin başladığı Mersin Limanı, bugün de limanın İngiliz kökenli bir firmaya kiralanmasıyla işgal edilmiş durumda” ifadelerini kullandı.