Merkez Bankası, Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu’nun saatini değiştirdi

Merkez Bankası, TÜİK tarafından yayımlanan mevsimsel etkilerden arındırılmış verilerin kullanıldığı ilk Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu'nun 4 Ekim'de saat 18.00’de yayımlanacağını açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu'nun yayın saatini değiştirdiğini duyurdu.

Açıklamada Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu'nun yayın saatinin 10.00'dan 18.00'a çekildiği belirtildi.

TÜİK tarafından bugün yapılan açıklamada da Merkez Bankası'nın para politikası iletişiminde sıkça kullandığı enflasyon göstergelerinin mevsim etkilerinden arındırılmış halini bu ay yayımlamaya başlayacağı kaydedilmişti.

Açıklamada mevsim etkilerinden arındırılmış enflasyon verilerinin  TÜFE haber bülteninin yayımlanmasından bir iş günü sonra, saat 16.00'da açıklanacağı belirtilmişti.

TCMB açıklamasında TÜİK kararı hatırlatılarak şu ifadeler kullanıldı:

"Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) arasında gerçekleştirilen mevsim etkilerinden arındırılmış TÜFE ve Özel Kapsamlı TÜFE göstergelerinin üretilmesine yönelik istişare grubu toplantıları tamamlanmıştır. TÜİK tarafından ilgili göstergelerin, her ay TÜFE haber bülteninin yayımlanmasından bir iş günü sonra, saat 16.00’da TÜİK internet sitesinde yayımlanacağı kamuoyuna duyurulmuştur.

Söz konusu mevsim etkilerinden arındırılmış verilerin kullanılabilmesine yönelik olarak, TCMB tarafından yayımlanan Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu’nun kamuoyuyla paylaşılma saati, resmi fiyat istatistiklerinin yayımlanmasını izleyen iş günü içinde saat 10.00 yerine saat 18.00 olarak güncellenmiştir. Bu çerçevede, TÜİK tarafından yayımlanan mevsimsel etkilerden arındırılmış verilerin kullanıldığı ilk Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu 4 Ekim 2024 tarihinde saat 18.00’de yayımlanacaktır."