MERKEZ BANKASI AĞUSTOS FAİZ KARARI NE VAKİT? 2023 Ağustos faiz kararı hangi tarihte açıklanacak? Beklenti ve kestirimler

Merkez Bankası'nın her ay açıkladığı faiz kararı ekonomik aktivite, enflasyon ve finansal piyasalar üzere birçok faktörü etkilerken yatırımcıların yanı sıra vatandaşlar tarafından da takip ediliyor. Yeni lider Hafize Gaye Erkan başkanlığında toplanan Merkez Bankası Para Siyaseti Heyeti, siyaset faizini Temmuz ayında 250 baz puan artışla yüzde 17,5'e yükseltti. Pekala Merkez Bankası Ağustos ayı faiz kararı ne olacak? Merkez Bankası Ağustos 2023 faiz kararı ne vakit, saat kaçta açıklanacak? İşte beklenti anketi ve kestirimler...

MERKEZ BANKASI AĞUTOS FAİZ KARARI NE VAKİT? | Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından gerçekleştirilen Para Siyasetleri Konsey toplantısının akabinde açıklanacak olan faiz kararı, iç piyasaya tesirleri nedeniyle milyonlarca vatandaş tarafından merak ediliyor. Geçtiğimiz ay Hafize Gaye Erkan başkanlığında toplanan şura, 27 ayın akabinde birinci sefer Haziranda yaptığı faiz artırımını devam ettirdi. Pekala Merkez Bankası Temmuz ayı faiz kararı ne vakit açıklanacak? İşte merak edilenler...

MERKEZ BANKASI AĞUSTOS 2023 FAİZ KARARI NE VAKİT AÇIKLANACAK?

Ağustos ayı Merkez Bankası Para Siyaset Heyeti toplantısı 24 Temmuz 2023 Perşembe günü yapılacak. Merkez Bankası Lideri Hafize Gaye Erkan'ın başkanlık edeceği toplantının akabinde tıpkı gün saat 14.00'te faiz kararının duyurulması bekleniyor.

TCMB AĞUSTOS AYI BEKLENTİ ANKETİ VE TAHMİNLER

TCMB'nin Para Siyaseti Şurası (PPK) toplantısına yönelik beklenti anketi, 15 ekonomistin iştirakiyle sonuçlandı.

Ekonomistlerin siyaset faizindeki değişikliğe ait beklentilerinin medyanı 250 baz puan artırım istikametinde gerçekleşti.

Anket sonuçlarına nazaran, 100 ila 250 baz puanlık bir artırım öngören ekonomistlerin siyaset faizi beklentileri yüzde 18,50 ile yüzde 20,00 ortasında, yıl sonu siyaset faizi beklentileri ise yüzde 20 ile 30 ortasında yer aldı.

Ekonomistlerin yıl sonu siyaset faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 26,50 oldu.

MERKEZ BANKASI TEMMUZ AYI FAİZ KARARI NE OLMUŞTU?

Merkez Bankası, Temmuz ayında siyaset faizini 250 baz puan artırarak yüzde 17,5'e çıkarmıştı. Toplantının akabinde TCMB'nin resmi internet sitesinde yer alan kararlar metninde şu sözlere yer verilmişti:

"Politika faizi, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 amacına ulaştıracak mali ve finansal şartları sağlayacak halde belirlenecektir. Şura, para siyaseti çerçevesinin enflasyon görünümü ve üst istikametli riskler göz önüne alındığında yüzde 5 enflasyon gayesini gerçekleştirme kapasitesinin güçlendirilmesi gerektiği değerlendirmesinde bulunmuştur. Fiyat istikrarındaki bozulmanın makroekonomik istikrar ve bilhassa finansal istikrar üzerinde oluşturabileceği risklere dikkat çekilmiştir. Bu doğrultuda Heyet, adımları gerektiği vakitte ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilen mali sıkılaştırma sürecinin devamına karar vermiştir. Nakdî sıkılaştırma sürecinin enflasyon görünümünde besbelli düzgünleşme sağlanana kadar devam etmesi öngörülmüştür.

Kurul, dezenflasyonun en kısa müddette tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın denetim altına alınması için başlatılan mali sıkılaştırma sürecinin devamına karar vermiştir. Bu çerçevede, siyaset faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 15'ten yüzde 17,5 seviyesine yükseltilmiştir.

Enflasyon görünümü nakdî sıkılaştırma istikametindeki adımların sürekliliğini gerekli kılmaktadır. Şura, nakdî sıkılaştırma sürecinin makroekonomik ve finansal şartlar üzerindeki tesirlerine dair tahlilleri incelemiştir. Faiz artırım senaryolarının enflasyon, kredi büyümesi, kredi ve piyasa faizleri, ekonomik aktivite, beklentiler üzere temel makroekonomik değişkenler üzerindeki tesirleri bütünsel bir perspektifle değerlendirilmiştir.

Buna ek olarak Heyet, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçevenin makro finansal istikrarı destekleme ve piyasa sistemlerinin fonksiyonelliğini artırması mevzularında geliştirilmesi gerektiği tespitlerini tekrarlamıştır. Bu doğrultuda, kelam konusu çerçevede sadeleşme siyasetinin devamına karar verilmiştir. Mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeve, piyasa sistemlerinin fonksiyonelliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek halde sadeleştirilecektir. Sadeleşme süreci kademeli olmaya devam edecektir. Sadeleşme sürecinde atılan adımların suratı ve sıralaması tesir tahlilleri ile belirlenmektedir. TCMB tarafından yapılan düzenlemelere ait tesir tahlilleri kelam konusu çerçevenin tüm bileşenleri için enflasyon, faizler, döviz kurları, rezervler, beklentiler, menkul değerler ve finansal istikrar üzerindeki yansımalarıyla birlikte bütüncül bir bakış açısıyla kıymetlendirilerek yapılmaktadır.

Bu kapsamda Heyet, faiz artırımının yanı sıra, mali sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almıştır. Bu kararlarla, temel siyaset aracı olan siyaset faizleri nakdî, finansal şartlar ve beklentileri etkilerken, Türk lirası likidite ve tüketim talebindeki aşırılıkların dengelenmesi ve para siyasetinin aktifliğinin artırılması hedeflenmektedir.

Bireysel krediler, kredi kartları ve taşıt kredileri kategorilerinde 2023 başından beri aylık ortalama yüzde 9,8 ve yüzde 9,1 oranında artmaktadır. Kişisel kredilerdeki bu ivmelenmeyle birlikte iç talebin hem direkt hem de cari istikrar üzerinden fiyat istikrarını bozduğu değerlendirilmiştir. Seçici kredi sıkılaştırması kararları sonucunda yurt içi talepte dengelenme sürecinin destekleneceği öngörülmektedir.

Döviz kuru gelişmelerinin tesiriyle kur muhafazalı mevduat hesaplarının kur farkı ödemeleri nedeniyle finansal sisteme girişi gerçekleşen Türk lirası likidite yakından izlenmektedir. Mevcut piyasa şartları ve önümüzdeki periyoda ait likidite projeksiyonları dikkate alınarak yapılan tesir tahlilleri çerçevesinde gerekli adımlar atılmaktadır. Piyasada oluşan likidite fazlasının miktarsal sıkılaştırma kararı çerçevesinde kur muhafazalı mevduat hesaplarına yönelik Türk lirası zarurî karşılık oranlarının artırılması yoluyla sterilizasyonu planlanmıştır.

Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ait göstergeler yakından takip edilecek ve Şura, fiyat istikrarı temel emeli doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.

Kurul, kararlarını öngörülebilir, bilgi odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edecektir."