Menzil’de 17 milyar liralık miras kavgası kızıştı

Menzil tarikatı lideri Abdulbaki Erol’un vefatının ardından, oğulları arasında 17 milyar TL'yi aşan miras yüzünden çıkan kavga giderek büyüdü. Semerkand grubu ile Saki Erol arasındaki gerginlik, şeriat mahkemesi toplantılarında sert tartışmalara neden oldu.

Son olarak büyük kardeş Saki Erol, "Kardeşlerim, babalarının odasına gizlice girerek kasasını boşalttı. Devlet bunu düzeltmek zorunda. Biz vatandaşız, hakkımız yeniliyor." dedi.

ŞERİAT MAHKEMESİ KURULMASI PLANLANMIŞTI

Abdulbaki Erol’un ölümünün ardından şeyhlik makamına geçen Muhammed Saki Erol ile kardeşleri Mübarek ve Fettah Erol arasında süren miras kavgası durmak bilmedi. 11 aydır devam eden mal paylaşımı sorununa çözüm bulmak amacıyla ‘şeriat mahkemesi’ kurulması planlanmıştı.

"Şer’i Hüküm Heyeti Toplantısı" adı verilen mahkemeye, Abdulbaki Erol’un ölmeden önce hilafet verdiği Molla Nezir, Molla Abdurrahman ve Molla Şeyhmus hakemlik edecekti. Bu doğrultuda, Saki, Mübarek ve Fettah Erol’un katıldığı ve beyanlarını sunduğu toplantılar yapıldı. Ancak, molla heyeti, toplantının sonuçlarını çıkarmadan mahkemeyi ileri bir tarihe erteleme kararı aldı.

Fettah ve Mübarek Erol’un temsil ettiği Semerkand grubu, ağabey Saki Erol’un tavırları yüzünden sıkıntıların çözülemediğini savundu ve "Mollalara baskı uyguladı. Aleyhine karar çıkınca da toplantılara kendi heyetini göndermedi" dedi.

CUMHURBAŞKANI’NA KADAR ULAŞTIĞINI ÖNE SÜRDÜ

Tarikatın en büyük kitlesini elinde bulunduran Saki Erol ise 11 aydır devam eden kavgayı mollaların çözebileceğine inanmadığını belirtti. Kardeşlerinin var olan malları gizlediğini iddia eden Erol, miras meselesinin Cumhurbaşkanı’na kadar ulaştığını öne sürerek hakem heyetindeki mollaya şu sözleri söyledi:

“Bunu sen çözemezsin, hayale kapılma, devlet çözebilir. Devlet bir girsin, ne kadar çakal olduklarını tespit eder. Hepsi çulsuz.”

1972 yılından bu yana faaliyet gösteren Menzil tarikatı, müritlerinin bağışlarıyla elde ettiği gelirleri ticaretle değerlendirerek büyük bir servet biriktirdi.

17 MİLYAR TL’DEN FAZLA

Mollara konuşan Erol “Tarikatın 17 milyar TL’den fazla bir mal varlığı bulunuyor. 10 milyar kadarı Semerkand grubunda. Avrupa’daki dergah, medrese ve taşınmazlar hariç. Bunların yüzde 90’ı da yine ‘Semerkand’da kaldı. Çoğu şirket, araç ve tapu, aile dışındaki kişilerin adına düzenlendi” dedi.

Saki’nin konuşmasında tapuların üzerine yapıldığı iddia edilen özellikle üç kişinin ismi öne çıkıyor; Ahmet Türk, Hüseyin Kadıoğlu ve Semerkand Şirketler Grubu Genel Müdürü Yakup Alarçin.

10 yıldır kendisinin maddi konulardan uzaklaştığını, tarikatın şirketleri üzerinden ticaret yapmayı reddettiğini, geçimini araç alım satımı yaparak sağladığını anlatan Saki Erol, kardeşlerini dergahları ticarethaneye çevirmekle suçladı.

Tarikatta sadece kardeşler değil müritler de çok kez birbirine girdi. Bu kavgaların çoğunun nedeniyse dergahların paylaşılamamasıydı. Şeyh Abdulbaki Erol ölmeden önce oğlu Mübarek Erol, dergahların tamamının başkanı olarak görevliydi. Paralar da dolayısıyla onun idaresindeydi.

İddiaya göre; Antalya’da bulunan dergahın tapusu kağıt üstünde bir kişinin üzerine yapıldı ve göstermelik bir kira bedeli belirlendi. Tapuda adı geçen kişinin bölünme sonrasında Semerkand grubunda yer almasıyla birlikte dergahı kuran, yıllarca bağışta bulunan ya da kermes açarak kazanç sağlayan müritlerden 15 yıllık kira bedeli, faiziyle birlikte istendi. Yaşananlar, mütedeyyin camiada şaşkınlıkta ve endişeyle takip ediliyor.