Meksika’da H5N2 kuş gribi türünün ilk insan vakası bir kişi öldü; DSÖ endişeli

Bilim insanları, kuş gribinin insanlar arasında daha kolay yayılmak üzere adapte olduğuna işaret edebilecek virüs değişikliklerine karşı tetikte

T24 Dış Haberler

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Meksika'da daha önce hiçbir insanda rastlanmayan H5N2 adlı kuş gribi türünün neden olduğu bir insan ölümünü doğruladı. 

DSÖ, Çarşamba günü yaptığı açıklamada kişinin virüsü nasıl kaptığının net olmadığını belirtti.

Açıklamada, "Bu vakada virüse maruz kalma kaynağı şu anda bilinmemekle birlikte, Meksika'daki kümes hayvanlarında A(H5N2) virüsleri rapor edilmiştir" denildi.

Bilim insanları, kuş gribinin insanlar arasında daha kolay yayılmak üzere adapte olduğuna işaret edebilecek virüs değişikliklerine karşı tetikte.

Ancak Dünya Sağlık Örgütü, kuş gribi virüsünün Meksika'daki genel nüfusa yönelik mevcut riskinin düşük olduğunu söyledi.

DSÖ, Mexico City'de hastaneye kaldırılan 59 yaşındaki adamın ateş, nefes darlığı, ishal, mide bulantısı ve genel rahatsızlığın ardından 24 Nisan'da öldüğünü açıkladı.

Meksika Sağlık Bakanlığı, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ölen adamda şu ana kadar kuş gribinin kişiden kişiye bulaştığına dair bir kanıt bulunmadığını ve adamın daha önce de çeşitli sağlık sorunları olduğunu belirtti. Kendisiyle teması olan tüm kişilerin testlerinin negatif çıktığı belirtildi.

BM ajansı, Nisan ayındaki ölümün ardından Meksikalı yetkililerin virüsün varlığını doğruladığını ve vakayı DSÖ'ye bildirdiğini söyledi.

Mart ayında Meksika'nın yakın bölgelerinde üç kümes hayvanında H5N2 salgını görülmüş, ancak yetkililer bir bağlantı bulamamıştı.