Maymunlara “insan hakkı” veriyorlar

İspanya hayvanlara zarar verecek deneylerin ve araştırmaların yasaklanmasını öngören bir yasa tasarısı üzerine çalışıyor.

İspanyol hükümeti, hayvanları korumak için oluşturulan yasa tasarısının bir parçası olarak, goriller, orangutanlar, bonobolar ve şempanzeleri içeren hominid primat ailesinin bilişsel yetenek bakımından başka bir aile üyesine, yani insanlara yakın olduğunu savunuyor. 

Yasa tasarısı ötenazi, kürtaj ve öjeni hakkında tartışmalı fikirleri savunan ABD’li Dr. Joseph F. Fletcher’ın araştırmasına atıfta bulunuyor.


Yasa tasarısını hazırlayan Sosyal Haklar Bakanlığı'na göre, yasanın amacı, büyük maymunlar üzerinde, onlara zarar verecek nitelikte deney ve araştırmaların yasaklanması.

Ayrıca, hayvanların mülkiyeti veya muhafazası ile ilgili koşullar belirlenecek ve gösteriler de dahil olmak üzere ticari amaçlarla kullanılması yasaklanıp korunmalarına yönelik çabalar artırılacak.


Hükümet, hayvanları etkileyecek yasa hakkında kamuoyu istişaresi başlatarak ilk adımı attı. Yayınlanan belgede, "Yasanın nedeni, hayvanların insanlara olan 'genetik yakınlığı' ve 'biyoetikçi Joseph Fletcher'ın bir zamanlar insan kişiliğini tanımlamak için belirlediği 15 özelliği paylaşmaları'" ifadesi yer alıyor.


Hükümet, İspanyol yasalarının hayvanları duyarlı varlıklar olarak kabul etmesinin yanı sıra, 1997 yılında uluslararası bir konfederasyonun büyük maymunları, insanlar ve soyu tükenmiş atalarımızla birlikte Hominidae ailesine dahil etmeye karar verdiğini savunuyor.


Belgede, "Bilim camiasının tamamı tarafından kabul edilen bu karar, bu canlıları atalarımız olan homo erectus, homo habilis, australopithecus vb. ile aynı seviyeye getirmesi bakımından büyük önem taşıyor" denildi.

Bakanlık, büyük maymunların "öğrenme, iletişim ve karmaşık muhakeme gibi onları insanlara yakınlaştıran bilişsel yeteneklere sahip olduğunu" da sözlerine ekledi.