MAYMUN ÇİÇEĞİ NEDİR, BULAŞICI MI? | Maymun Çiçeği virüsü belirtileri nelerdir, ölümcül mü?

Birinci olarak 1958'de maymunlarda tespit edilen maymun çiçeği virüsü bilhassa Afrika kıtasında süratle yayılmasının akabinde araştırılmaya başladı. Ateş, baş ağrısı, kas ağrıları üzere belirtilere sahip olan hastalık ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Pekala, Maymun Çiçeği virüsü belirtileri nelerdir, ölümcül mü? Maymun çiçeği nedir, bulaşıcı mı? Tüm merak edilenleri sizler için derledik.

Maymun çiçeği virüsü bilhassa Afrika'nın batısında ve merkezinde bulunan, nadiren enfeksiyona yol açan bir virüstür. Bu bölgede artan olaylar münasebetiyle acil durum ilan edilirken vatandaşlar Maymun Çiçeği virüsü belirtileri nelerdir, ölümcül mü? Maymun çiçeği nedir, bulaşıcı mı? sorguları yapmaya başladı. Ayrıntılar haberimizde...

MAYMUN ÇİÇEĞİ NEDİR?

Maymun çiçeği, Monkeypox ismiyle bilinen bir viral hastalıktır. Birinci olarak 1958'de maymunlarda tespit edilmiş ve 1970'lerde insanlarda görülmeye başlanmıştır. Bu hastalık, çiçek hastalığına benzeri biçimde bir poxvirüs ailesine aittir, fakat ekseriyetle daha hafif seyreder.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ BELİRTİLERİ

Maymun çiçeği virüsünün belirtileri çoklukla şunlardır:

MAYMUN ÇİÇEĞİ HASTALIĞI ÖLÜMCÜL MÜ?

Maymun çiçeği hastalığının mevt oranı ekseriyetle düşük olup, ekseriyetle %1'in altındadır. Fakat, bağışıklık sistemi zayıf olan şahıslar, çocuklar, gebe bayanlar ve kimi kronik hastalığı olan bireylerde risk daha yüksek olabilir. Ekseriyetle, hastalık zaten düzgünleşir, lakin birtakım durumlarda tıbbi müdahale gerekebilir.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ BULAŞICI MI?

Maymun çiçeği virüsü bulaşıcıdır. Virüsle enfekte olan insan yahut hayvanlara temas sonrası bulaşabilir. Hayvandan beşere virüsün bulaşması, sıyrıklar yahut açık yaralar üzere bütünlüğü bozulmuş cilde temas yoluyla yahut enfekte hayvanın kanı, beden sıvıları ve döküntüleri ile direkt temas yoluyla gerçekleşebilir.Maymun çiçeği virüsünün beşerden beşere bulaşma riski daha azdır. Beşerden beşere yayılabilmesi için enfekte kişinin döküntüleriyle, teneffüs yolu damlacıklarıyla yahut ağız sıvısıyla temas gerekir. Araştırmalar devam etse de hastalığın meni yahut vajinal sıvıyla bulaştığına dair bir delil yoktur. Ayrıyeten hasta hayvan yahut beşere temas etmiş olan kıyafetler, yatak örtüleri, havlular ve çamaşırlara temas edilmesi ile de hastalık bulaşabilir. Maymun çiçeği virüsü hakkında bilgi edinmek için bilimsel çalışmalar yapılmaya devam etmektedir.