MAVİ AY ZELZELE BELİRTİSİ Mİ? | Mavi Ay (Süper Dolunay) neden olur, tesirleri nelerdir? Kur’an’da geçiyor mu?

Mavi Ay yahut Harika Dolunay olarak bilinen gök olayı, az görülmesinden ötürü vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Olağanda yılda 12 sefer görülen Dolunay, 13. defa çıktığı takdirde Mavi Ay olarak isimlendiriliyor. Pekala Mavi Ay zelzele belirtisi midir? Mavi Ay (Süper Dolunay) neden olur, tesirleri nelerdir? Kur'an'da geçiyor mu? Ayrıntılar ve tüm merak edilenler haberimizde...

MAVİ AY SARSINTI BELİRTİSİ Mİ? | Bir takvim ayında yaşanan ikinci dolunay olan ve nadiren görülen bir gök olayı olan, Mavi Ay olarak da bilinen Üstün Dolunay'ın nedenleri ve zelzele ile alakalı olup olmadığı araştırılıyor. 30 Ağustos 2023 tarihinde Türkiye'den de görülebilecek olan Mavi Ay hakkında arama motorlarında araştırılan Mavi Ay zelzele belirtisi midir? Mavi Ay (Süper Dolunay) neden olur, tesirleri nelerdir? Kur'an'da geçiyor mu? sorularını ve merak edilenleri sizler için derledik. İşte ayrıntılar...

MAVİ AY (SÜPER DOLUNAY) NEDEN OLUR?

Mavi Ay, ayın fizikî rengiyle ilgili değil, dolunayların takvimdeki sistemi ile ilgilidir. Bir Mavi Ay, olağanda bir takvim ayında bir sefer olan dolunayların iki kere meydana geldiği durumu tabir eder. Bu durum, Ay'ın periyoduna ve takvim yılının uzunluğuna bağlı olarak ortaya çıkar. Ay'ın bir devri yaklaşık olarak 29.5 gün sürer. Bir takvim yılı ise yaklaşık olarak 365.24 gün sürer. Münasebetiyle, bir takvim yılı içinde çoklukla 12 dolunay meydana gelir. Lakin, takvim yılı ile Ay'ın periyodu ortasındaki fark nedeniyle, bazen bir takvim yılı içinde 13 dolunay meydana gelir.

Eğer bir takvim yılında, Ocak ayının başında bir dolunay meydana gelirse ve bu takvime nazaran olağan bir biçimde sayılırsa, Aralık ayının sonunda birebir yıl içinde bir sefer daha dolunay meydana gelir. Bu durumda, Aralık ayındaki ikinci dolunaya "Mavi Ay" denir. Yani, bu olay iki dolunayın tıpkı takvim yılı içinde meydana gelmesi olarak açıklanır. Bu tıp olaylar nispeten az olup, yaklaşık olarak 2.7 yılda bir gerçekleşir. "Mavi Ay" terimi, bu olayın nadirliğine vurgu yapmak için kullanılır ve Ay'ın gerçek rengiyle bir ilgisi yoktur.

MAVİ AY'IN TESİRLERİ NELERDİR?

Mavi Ay," aslında Ay'ın fizikî yahut astrolojik tesirleriyle ilgili bir kavram değildir. Ay'ın farklı evreleri ve gökyüzündeki pozisyonu, astronomi ve astrolojide incelenen bahislerdir, lakin bir "Mavi Ay"ın özel bir tesiri yahut manası yoktur.

"Mavi Ay," takvim yılı içinde olağandan daha fazla dolunayın meydana geldiği özel bir durumu söz eder. Bu olay nispeten az olduğundan, birtakım kültürel ve mitolojik inançlarla ilişkilendirilmiş olabilir, lakin bilimsel manada özel bir tesir yahut mana taşımaz.

Dolayısıyla, "Mavi Ay"ın özel bir tesiri yahut astrolojik manası yoktur. Ay'ın evreleri ve gökyüzündeki pozisyonu, astronomi ve astroloji alanında incelenirken, "Mavi Ay" terimi daha çok astronomi ile ilgilenen beşerler ortasında ve tanınan kültürde ilgi çekmek gayesiyle kullanılır.

MAVİ AY SARSINTI BELİRTİSİ MİDİR?

"Mavi Ay" ile sarsıntılar ortasında rastgele bir bilimsel bağlantı yoktur. "Mavi Ay," Ay'ın dolunay evresinin takvim yılı içindeki nizamını söz eden bir tabirdir. Zelzeleler ise yer kabuğundaki hareketlerden kaynaklanan jeolojik olaylardır ve Ay'ın evreleri ile direkt alakalı değildir. Zelzeleler çoklukla tektonik plaka hudutlarında, fay çizgilerinde ve yer altındaki tektonik hareketlerle ilgili olarak meydana gelir. Bu hareketler yer kabuğunda tansiyon birikmesine ve bu tansiyonun birdenbire boşalmasına yol açar. Sarsıntıların tetikleyicileri ortasında yer kabuğunun yapısı, plaka hareketleri, fay çizgilerinin pozisyonu ve başka jeolojik faktörler bulunur.

Astronomik olaylar, örneğin "Mavi Ay," bu çeşit jeolojik süreçlerle direkt alakalı değildir ve sarsıntıların evvelce varsayım edilmesi yahut tetiklenmesi için bir gösterge olarak kullanılmaz. Sarsıntılar epeyce karmaşık olaylardır ve şimdi kesin olarak evvelce varsayım edilebilir bir prosedür geliştirilememiştir.

MAVİ AY KUR'AN'DA GEÇİYOR MU?

"Mavi Ay" tabiri Kuran'da geçmez. "Mavi Ay," astronomi ve takvim mevzularıyla ilgili bir tabirdir ve İslam'ın kutsal kitabı olan Kuran'da spesifik olarak bahsedilmez. Kur'an'da, Ay'ın evreleri hakkında birtakım bilgiler yer alsa da, mavi ay üzere ender görülen bir olaydan bahsedilmiyor.

Kur'an'da Ay'ın evreleri hakkındaki bilgiler, ekseriyetle Ay'ın gökyüzündeki pozisyonu ve insanların bu durumdan yararlanması ile ilgilidir. Örneğin, Kur'an'da, Ay'ın evrelerinin insanlara taraf bulmak için yardımcı olabileceği belirtilmektedir. Ayrıyeten, Ay'ın evrelerinin insanların çiftçilik ve tarım faaliyetleri için de yararlı olabileceğine dikkat çekilmektedir.

Mavi ay, Ay'ın evreleri hakkındaki bu genel bilgilerden farklı bir olaydır. Mavi ay, Ay'ın yörüngesinin doğal bir sonucu olan ve her yıl gerçekleşme mümkünlüğü çok düşük olan bir tabiat olayıdır.