Marketlerde satılıyor: İşte sucuk diye eşek eti yediren firmalar

Türkiye, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yayınladığı ve sağlığa zararlı bileşenler içeren ürünler listesini konuşmaya devam ediyor. 619 farklı gıdanın yer aldığı listede taklit ve tağşiş yapılmış zeytinyağı, salça ve peynir gibi ürünlerin ardından bir skandal da sucuk firmalarından çıktı. Yüzde yüz dana eti şeklinde satılan birçok sucukta tek tırnaklı hayvan ve sakatat etleri tespit edildi.

Geçtiğimiz hafta Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan 'taklit ve tağşiş ürünler listesi' Türkiye'de yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. 

Milyonlarca vatandaşın 'Biz ne yiyoruz?' sorusunu sormasına neden olan listede sahte zeytinyağları, salçalar, peynirler ve birçok farklı ürün yer alırken, listedeki son skandal sucuk firmalarından geldi. Türkiye'de görülen yüksek enflasyon nedeniyle son yıllarda peş peşe zamlanan et fiyatlarının ardından birçok sucuk firmasının ürünlerinde 'tek tırnaklı hayvan' ve 'sakatat' etleri kullandığı tespit edildi. 

11 FİRMANIN SUCUKLARINDA YASAKLI MADDE BULUNDU

Eşek, at ve domuz gibi hayvanları kapsayan 'tek tırnaklı hayvan' etlerinin yer aldığı sucuk firmalarının listesi paylaşılırken, söz konusu ürünlerin marketlerden toplatılmasına yönelik karar verildi. 

Bakanlık ayrıca ihlalde bulunduğu tespit edilen firmalar hakkında mahkeme sürecinin tamamlanmasıyla birlikte lisans iptaline gidebilecek. Bu süreçte sakıncalı görülen firmalara yönelik, mahkemenin nihai kararı çıkarılana dek 'üretimi durdurma' cezası uygulanabilecek. 

İşte sucuklarında yasaklı madde bulunan firmalar: