Mahfi Eğilmez: Veriler azaldığını değil arttığını gösteriyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ağustos ayında Türkiye’de işsizliğin yüzde 8,5 seviyesinde olduğunu açıkladı. Haziranda yüzde 9,1 olan işsizlik oranı sektörlerdeki daralmaların görüldüğü verilerin aksine gerilerken, temmuzda da yüzde 8,8 olmuştu.

İşsizlik verilerinde, ekonomistler ağırlıklı olarak âtıl işgücü oranlarına dikkat çekerken, geniş tanımlı işsizlik olarak da nitelendirilen veri yüzde 27,2 olarak gerçekleşti.

Türkiye'nin önde gelen ekonomistlerinden Mahfi Eğilmez, TÜİK tarafından açıklanan Ağustos ayı işsizlik verilerini değerlendirdi.

"İŞ ARAMAK İÇİN BAŞVURANLARIN AZALDIĞINI GÖSTERİYOR"

Mahfi Eğilmez, TÜİK'in işsizlik verilerine ilişkin yaptığı dikkat çekici değerlendirmesinde, verilerin işsizlik oranlarının azaldığının gösterse de detaylara bakıldığında, aslında azalışın işsizlikte değil, iş bulma umutlarında olduğuna dikkat çekti.

Eğilmez, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

“Ağustos ayında işsizlik oranı yüzde 8,8'den yüzde 8,5'e gerilerken geniş işsizlik oranı yüzde 26,5’ten yüzde 27,2'ye yükseldi. Bu, işsizlik oranının azaldığını değil, iş aramak için başvuranların azaldığını gösteriyor. Yani insanların bir bölümü daha iş bulma umudunu yitirmiş."