Lübnan’da son durum: Hizbullah fabrika vurdu, UNIFIL mevzileri hala gergin

Lübnan - İsrail sınırındaki kara çatışmaları tüm hızıyla sürüyor. Hizbullah Hayfa kentinde patlayıcı fabrikasına saldırı düzenledi. İsrail ise Lübnan'ın güneyine doğru olan saldırılarını devam ettiriyor. UNIFIL mevzilerine yapılan saldırılar, iki tarafın da gündemine oturdu.

Lübnan'da Hizbullah güçleri, İsrail'in Hayfa kentinin güneyinde bulunan patlayıcı madde üreten bir fabrikaya füzeli saldırı düzenlediklerini bildirdi. 

Hizbullah'a yakın Al-Mayadeen televizyon kanalının Hizbullah'ın operasyon odasından aktardığına göre, gece boyunca İsrail ordusuna yönelik çeşitli saldırılar düzenlendi. 

İsrail'in kuzeyindeki Hayfa kentinin güneyinde bulunan "7200 Üssü"ndeki bir patlayıcı madde fabrikasına füze saldırısı düzenlendiği belirtilirken, haberde can kaybı ya da maddi hasara ilişkin bilgi verilmedi. 

HİZBULLAH 'DURDURDUK' DİYOR

İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri'ndeki Homa Askeri Üssü ve Arab Aramshe olarak da bilinen İsrail'in kuzeyindeki Ceradih bölgesinin füzelerle hedef alındığı ifade edildi. 

Yine İsrail'in kuzeyindeki Zarit bölgesinde İsrail askerlerinden oluşan bir grubun topçu atışlarıyla doğrudan hedef alındığı aktarıldı. 

Ayrıca, Haya, Taberiyye ve Akka'da çeşitli askeri mevzilere füze saldırıları düzenlendiği kaydedildi. 

Ayrıca, gece boyunca Lübnan'ın güneyinden ülkeye girmeye çalışan İsrail ordusundan askeri araçlara Hizbullah mensuplarının karşılık verdiği ve çatışmalar yaşandığı belirtildi.

İSRAİL HAVA SALDIRILARINI SÜRDÜRÜYOR

İsrail ordusu, Cumartesi günü Lübnan'ın güneyinde bulunan 22 köyün boşaltılmasını emretti. Ordu, köylülerin Avali Nehrinin güneyine kaçmaları gerektiğini söyledi. 

İsrail savaş uçaklarının Lübnan'ın doğusunda ve güneyindeki çeşitli bölgelere hava saldırıları düzenlediği bildirildi. 

Lübnan haber ajansı NNA'ya göre, ülkenin doğusunda yer alan Baalbek bölgesine bağlı Sarain el-Tahta beldesinde bir yumurta deposuna İsrail hava saldırısı gerçekleşti. 

Ülkenin güneyindeki Sayda kentine bağlı Kevseriyye es-Siyad beldesinde 3 katlı bir bina İsrail hava saldırısı sonucu yerle oldu. 

Beldeye yoğun saldırıların ardından Kevseriyye es-Siyad ile el-Gassaniyye beldeleri arasındaki yol trafiğe kapandı. 

Yine Lübnan'ın güneyindeki Sur ilçesine bağlı el-Huş bölgesi çevresi, Nebatiye kentinin güneyindeki Zifta ve Zahrani beldeleri İsrail savaş uçaklarının hedefi oldu. 

Saldırılarda, can kaybı, yaralanma ya da maddi hasara dair bilgi verilmedi. 

UNIFIL MEVZİLERİ SICAK NOKTA

İsrail, Cuma ve Perşembe günleri Birleşmiş Miller Barış Gücü olan UNIFIL'e ateş açmış, açılan ateş sonucu toplamda 6 barış gücü personeli yaralamıştı. 

Hizbullah, İsrail'i UNIFIL mevzilerini siper olarak kullanmakla suçluyor. Örgüt, İsrail tanklarının UNIFIL üslerinin arkasına saklandığını söylüyor. 

Diğer yandan İsrail, UNIFIL güçlerini bölgeyi boşaltması konusunda uyardı. Uyarıdan günler sonra, İsrail'in Merkava tankları UNIFIL mevzilerini vurdu.

UNIFIL komutanı , uluslararası barışın savunucusu olarak görev yaptıklarını ve Lübnan - İsrail sınırını terk etmeyecekleri konusunda net açıklamalarda bulundu.

UNIFIL mevzilerine yapılan saldırılar, Fransa ve Türkiye dahil olmak üzere birçok ülkenin tepkisini topladı. BM gücü, tarafsız barış güçlerine yapılan saldırıların savaş suçu sayıldığını hatırlattı.