LGS 2023 PUAN HESAPLAMA | LGS puanı nasıl hesaplanır? MEB LGS net sayısına nazaran puan hesaplama

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılacak olan imtihan, Ulusal Eğitim Bakanlığı tarafından her yıl 8. sınıf öğrencileri için düzenleniyor. 2023 yılında 4 Haziran'da yapılan imtihan için adaylar ve velileri, arama motorlarında LGS puan hesaplama konusunu araştırıyor. Pekala 2023 LGS puanı nasıl hesaplanır? İşte MEB LGS net sayısına nazaran puan hesaplama...

LGS PUAN HESAPLAMA | Milli Eğitim Bakanlığı'nca düzenlenen Liselere Geçiş Sistemi imtihanında heyecan devam ediyor. İmtihanın akabinde sonuçlar ve tercih vakti en çok araştırılan hususlar ortasında yer alırken LGS puanı nasıl hesaplanır? MEB LGS net sayısına nazaran puan hesaplama başlıkları da merak ediliyor. İşte 2023 LGS puanı hesaplama...

LGS PUANI NASIL HESAPLANIR?

2023 LGS'de puan hesaplama şu formda yapılır: İmtihanda yer alan derslere ilişkin yanlışsız ve yanlış karşılık sayıları belirlenir. Akabinde bu sayılar LGS puan hesaplama formülündeki ilgili alanlara yazılır. Derse ilişkin ham puan sayısı, testin gerçek karşılık sayısından yanlış karşılık sayısının üçte biri çıkarılarak hesaplanır.

LGS'DE 3 YANLIŞ 1 DOĞRUYU GÖTÜRÜR MÜ?

LGS imtihanında 3 yanlış bir doğruyu götürüyor. Yani yanlış yaptığınız her 3 soru, 1 yanlışsız yanıtınızı geçersiz yapacaktır. Bu nedenle uzmanlar, adayların doğruluğundan emin olmadıkları soruları boş bırakmaları gerektiğini belirtiyor.

Örnek hesaplama:

Doğru Sayısı: 10
Yanlış Sayısı: 5
Boş Sayısı: 5
NET SAYISI: 8,33

Doğru Sayısı: 15
Yanlış Sayısı: 0
Boş Sayısı: 5
NET SAYISI: 15

Doğru Sayısı: 10
Yanlış Sayısı: 10
Boş Sayısı: 0
NET SAYISI: 6, 66

Doğru Sayısı: 5
Yanlış Sayısı: 17
Boş Sayısı: 5
NET SAYISI: -0, 66

MEB LGS NET SAYISINA NAZARAN PUAN HESAPLAMA

📌LGS puanınızı hesaplamak için en gerçek metot kendiniz için bir tablo hazırlamaktır. Ders İsmi, Soru Sayısı, Hakikat Sayısı, Yanlış Sayısı ve Net Sayısının yazılı olduğu bir tablo ile 3 yanlışın 1 doğruyu götürdüğünü hesaba katarak net sayılarınızı bulabilirsiniz. Akabinde tek tek şu adımları izleyebilirsiniz:

📌Sözel ve sayısal kısımlara ilişkin alanların her bir alt testi için hakikat ve yanlış karşılık sayıları belirlenir.

📌Her bir öğrencinin her bir alt testine ilişkin ham puanı, ilgili teste ilişkin gerçek yanıt sayısından yanlış yanıt sayısının üçte biri çıkarılarak bulunur.

📌Her bir alt testin ortalaması, ilgili testin ham puanları toplamının öğrenci sayısına kısmı ile elde edilir.

📌Öğrencilerin her bir alt testine ilişkin standart puanı (SP), o teste ilişkin ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm öğrencilerin ham puanlarının ortalamasını 50'ye, standart sapmasını 10'a getiren bir dönüştürme süreci sonunda elde edilir.