LGBTİ+ haber portalı KaosGL.org’a erişim sorunu

LGBTİ+ haber portalı KaosGL.org'a erişim sorunu

T24 Haber Merkezi 

LGBTİ+ haber portalı KaosGL.org, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) "Güvenli İnternet Hizmeti" kapsamında, 18 Eylül itibarıyla internet servis sağlayıcıların "Aile" ve "Çocuk" profillerinden erişime engellendi. 

Kaos GL Derneği’nden Avukat Kerem Dikmen erişim sorunu ile ilgili bianet’ten Tuğçe Yılmaz’a yaptığı açıklamada, erişim sorununun ifade özgürlüğünü ciddi biçimde kısıtladığını belirtti.

Eylül ayından itibaren KaosGL.org okurlarından erişim sorununa ilişkin şikayetler aldıklarını vurgulayan Dikmen, şunları söyledi:

“Kaos GL gibi LGBTİ+ haber siteleri, kullanıcılar veya içerik üreticileri bu kısıtlamalardan habersiz bırakılıyor. Örneğin, siteye erişemediklerine fark edene kadar kullanıcılar veya Kaos GL’nin yöneticileri durumu öğrenemiyor. Özellikle eylül ayından itibaren okurlardan bu konuda epey şikâyet aldık. Ben de ev değişikliği sonrası yeni bir internet aboneliği başvurusunda bulunmamla sorunu fark ettim. Aynı şekilde başka kullanıcılar da mobil veri üzerinden benzer problemler yaşadı. Bu süreçte sorunu derinlemesine incelemeye karar verdik ve daha sistematik başvurular yapmaya başladık. Şu anki sistemde kullanıcılar bu tür içeriklere erişimin engellendiğini dahi bilmeden bir sansür mekanizmasının içine hapsediliyor. Şöyle düşünebiliriz: Kişi tutuklanıyor, hücreye konuyor; ama bu öyle bir sistem içerisinde yapılıyor ki kişi neden hücreye konulduğundan haberdar değil.”

BTK'nın "İnternetteki zararlı içeriklerden korumak" amacıyla ücretsiz olarak sunduğu hizmet kapsamında çocukların cinsel istismarı, fuhuş, müstehcenlik, uyuşturucu, ırkçılık, intihara yönlendirme, şiddet, terör vb. içeriklere sahip sitelere bu profillerden erişim engelleniyor.
 

 

"Rumca bilmeseler de Yunanistan'a gönderildiler"; Kayıp bir kuşağın hikâyesi 'Mübadele'